Atlétika
Krizsán Xénia

„Jobban akartuk a sikert!”

Publikálva: 2020.03.12 Frissítve: 2020.03.12 Vívás – tőr/párbajtőr

A balul sikerült egyéni nem szegte kedvét Somody Somának, csapatban bronzérmet szerzett a korosztályos párbajtőr Európa-bajnokságon Porečben.

A Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek, Somody Soma összeállítású kadét párbajtőrcsapat bronzérmet szerzett a horvátországi Porečben rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A Brüll Alfréd akadémista szempontjából tovább növeli a siker értékét, hogy olyan egyéni szereplés után lépett pástra csapatban, amely nem egészen úgy sikerült, ahogy remélte.

Ismertem ezt a bolgár fiút az olimpici Grand Prix versenyekről: egy évvel fiatalabb nálam, már háromszor vívtunk egymás ellen. Most mégis korán elhúzott 8-1-re, aztán esélyt nem adtam neki, fordítottam 13-9-re, de túljárt az eszemen, nem azt csinálta, amit vártam volna. 14-14 után jobban jött ki a közelharcból, be kell valljam, ez eléggé megviselt, de azzal vigasztaltam magam, hogy majd csapatban jobb lesz – árulta el Soma.  

Az egyéni megpróbáltatások után következett a csapatverseny, ám az út itt is hosszúnak és göröngyösnek bizonyult a bronzéremig.

Az első körben megkaptuk a törököket, és amikor már 25-30 tussal vezettünk, be is cseréltek, mondván, még úgysem vívtam, és végül nyertem is 5-1-re – emlékezett vissza klubunk alig 15 éves párbajtőrözője. – A svédek már egy fokkal nehezebbnek bizonyultak. Az ő legjobbjuk pár nappal később a junior Európa-bajnokságon is a 16 közé jutott, ez a srác tartotta versenyben őket.  A következő körben Svájccal találkoztunk, náluk ott volt az egyéni végső győztese, voltak is megingásaink – főleg a ranglistavezető ellen –, de végül megvertük őket. A legjobb négy között jöttek az olaszok, ők már az elején nagyon elhúztak. Amikor a többiek már kezdték elengedni az egészet, a szövetségi kapitány becserélt. Mínusz kilencnél szálltam be, és bár nehézkesen indult, végül mínusz hárommal adtam át. Kó Benedek később egyenlített is, de az olaszok végül egy csuklótalálattal nyertek. Nem voltunk boldogok, de nagyot küzdöttünk, nem hagytuk magunkat lesöpörni a pástról. A bronzmeccsen Franciaországgal találkoztunk, ekkor már a kezdőben voltam. A hetedik asszóban – már mentek a franciák két tussal – letoltam a gyereket a pást végébe, és végül plusz egy-kettőben adtam át, Kó Benedek és Kovács Geri pedig végül lehozta a meccset, meglett a bronz. Erős ellenfeleket utasítottunk magunk mögé, de egyszerűen jobban akartunk nálunk, főleg, mivel közülünk senkinek nem ment túl jól az egyéni.  

Szényi Péter, klubunk tőr-, illetve párbajtőrszakosztályának vezetője is rendkívül elégedetten nyilatkozott Soma bronzérme után.

Nagyon jól szerepelt Soma a korosztályos Európa-bajnokságon. Egyéniben ugyan nem jött ki a lépés, de emiatt nem aggódnék, elsőéves még a kadétok között, jövőre is itt fog versenyezni. Viszont nagyon értékes győzelmekkel járult hozzá a csapat bronzérméhez, a döntőbe jutás is csak egy tuson múlt. A csapatban is mindenki elsőéves kadét, az idő nekik dolgozik.

Világbajnok szakosztályvezetőnk kiemelte Wimmer Dorina szereplését is, aki egyéniben a 16 közé jutott, pedig még csak a serdülők között versenyez, így az ő 13. helye bravúrnak számít.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!