Atlétika
Szabó Beatrix

„Iszonyatosan örülök, hogy kijutottam.”

Publikálva: 2019.01.11 Frissítve: 2019.01.14 Atlétika

Xéni már biztos, hogy indulhat a fedett pályás Európa-bajnokságon.

Klubunk atlétája, Krizsán Xénia jó híreket kapott a héten, hiszen már biztos, hogy indulhat március elején a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, Glasgowban. Mindössze 12 többpróbázó vehet részt a versenyen, ebből pedig csupán hatan kaptak már most meghívót, a többiek márciusig harcolhatják ki a szereplést.

– Iszonyatosan örülök neki, hogy legalább a kvalifikációval nem kell foglalkozni, hiszen a hatodik helyen csúsztam be a mezőnybe – mondta lelkesen Xéni.

Szabó Dezső, Xéni edzője elmondta, nemcsak lélektanilag, hanem a fizikai felkészülés szempontjából is előnyt jelenthet, hogy már most biztossá vált az Eb-szereplés.

– Nagyon jól jött ez, mert nyugodtabban tudunk dolgozni. Nem hajtja Xénit így semmilyen időkorlát, tehát gyakorlatilag plusz egy hónap fórt jelent a felkészülésre. Ennek megfelelően picit alapozóbb jelleggel tudtuk kezdeni az edzéseinket.

A versenyek sora már jövő héten elkezdődik a Budapest-bajnoksággal, ahol 60 méter gáton és magasugrásban is indul a 25 éves sportoló. A tavalyi évben klasszisunk felkészülését sokszor sérülések hátráltatták, ezt pedig igyekeznek az edzői stáb segítségével elkerülni.

– Eddig napi két edzésünk volt, de a versenyidőszakban ez változni fog. Ahogy jön a megmérettetések sora, picit visszaveszünk a tempóból, hogy ne legyen gond – vélekedett Xéni. Ebben az évben különösen figyelünk a regenerációra, így heti egy gyógytornát is beiktattunk a programba – tette hozzá Dezső.

Tavaly, Birminghamben a fedett pályás világbajnokságon a 6. helyen zárt egyesületünk atlétája. Akkor magasugrásban egyéni csúcsot sikerült elérnie 182 centiméterrel, viszont edzője szerint ezen még képes javítani, ami kulcsfontosságú lehet az Eb-n, így erre is koncentrálnak a felkészülés alatt.

A magasugrás szépen stabilizálódott tavaly, köszönhetően a munkának, amit Deutsch Péterrel végzett Xéni, de úgy érzem még lehet benne több. Ebben a számban néhány centiméter is sok pontot jelenthet, ezért igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni rá.  A 800 méteren is képes lehet előrelépni, hiszen megvan hozzá a genetikája és a felépítése. Ezen kívül még a távolugrásra is kiemelt figyelmet fordítunk, azonban lehetetlen mindenre ugyanúgy összpontosítani, ezért is ilyen nehéz a többpróba.

Xéni elmondta, ha sikerül megdönteni egyéni csúcsát, akkor elégedett lesz az Eb-szerepléssel.

– Tavaly, több sérülés után is egész jó pontszámot értem el, így remélem, hogy idén zavartalan lesz a felkészülés, és sikerül egyéni csúcsot javítanom. Ha ez meglesz, akkor szerintem az első hatba kerülhetek, de nagyon erős a mezőny, így nem lesz egyszerű.

Ugyan a glasgow-i Európa-bajnokság a fedett pályás szezon idei legnagyobb versenye, ez csupán állomás a nyári világbajnokságra, utána pedig akár a tokiói olimpiára vezető úton.

– Egyelőre a versenyeken nem igazán gondolunk ennyire előre, inkább próbálunk úgy dolgozni, hogy a jövőre is tekintettel legyünk, az egyes megmérettetésekre inkább tesztként tekintünk. Ősztől Magyari Zoltán, az MTK Budapest gerelyhajítója is segíti a munkánkat, ami a ebben a számban sokat jelenthet. Nagyon várjuk, hogy elkészüljön a futófolyosó és a csarnok a Lantos Mihály Sporttelepen, hiszen az is jelentősen megkönnyíti majd a dolgunkat – zárta Szabó Dezső.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!