Atlétika
Nagy Marcell

„Ilyen csapat mellett élvezet dolgozni.”

Publikálva: 2017.09.27 Frissítve: 2017.09.27 Kosárlabda női

Nagy Dóra, a női kosárlabda-szakosztály igazgatója, az NB I-es csapat vezetőedzője beszélt a hétvégén rajtoló szezon előtt kialakult keretről, a nyári munkáról, edzői karrierjéről.

– Milyen érzések, gondolatok kavarognak benned a szombaton kezdődő bajnokság előtt, az elmúlt bő egy hónapot figyelembe véve?

– Mind emberileg, mind szakmailag nagyon jó összetételű csapatot sikerült összeállítani. A tavalyi évhez képest, amikor alig-alig tudtunk öt-öt ellen edzeni, most felszabadító érzés, hogy sokkal több lehetőségünk van egymás ellen gyakorolni. Augusztustól kezdve a munkát, talán jobb lett volna egy héttel többet készülni, és nyolchetes felkészüléssel megelőzni a bajnokságot, ahogy edzőmeccsekből sem ártott volna még. A szerdai Csata DSE elleni második barátságos meccsünkkel együtt öt felkészülési mérkőzésünk volt, a szezont pedig Szekszárdon kezdjük, ami úgy érzem szintén jól szolgálja majd a csapat fejlődését, hiszen megnézhetjük, hogy egy nagyon erős NB I-es gárda ellen mit tudunk.

– Említetted a tavalyi évet és az azóta megfiatalodott, új keretet. Miben lesz más az idei MTK Budapest?

– Sokkal több variációs lehetőségem van idén. Ez egyrészt adódik abból, hogy létszámban is többen vagyunk, másrészt több játékosunk van, akik több poszton is képesek helytállni. Tavaly sokszor a kényszer szült bizonyos megoldásokat – Szabó Bettina irányított, Székely-Horváth Zsuzsi centerben –, azonban az új játékosok belépésével a régiek is megtalálhatják a nekik leginkább való posztot a pályán. Nyilván a frissen érkezők is megszoktak korábbi csapataiknál bizonyos szerepköröket, az elmúlt hetekben azon dolgoztunk, hogy ebben a keretben elhelyezzük őket és ez mostanra kezd is letisztulni.

– Hogyan épültek be az újak?

– Pál Szandi a csapat egyik motorja és lelke lett. Nem ismertem igazán korábban, de jó látni, ahogy a fáradtabb, nehezebb időszakokon mindig átsegíti a csapatot. Rutinosként megtalálja a fiatalabbakkal a hangot, a játéktudásán kívül emberileg is remek játékost kaptunk. Ugyanez igaz Szabó Flórára, aki rengeteg olyan új dolgot mutatott a felkészülés során, amivel kellemesen meglepett. Horváth Bettinek már érkezésekor is örültem, hogy egyáltalán minket választott. Bízom benne, hogy ha teljesen visszanyeri százszázalékos állapotát, Szandival igazi karmesterek lesznek a pályán.

– Két Pécsről érkező U20-as játékosunkról, Szeitl Vanessáról és Zólyomi Karináról is elmondható, hogy remek alapot kaptak. Egyikük sem játszott azonban még az élvonalban, de ha megszerzik a kellő rutint, nagyon hasznos csapattagok lesznek. Adamecz Lillát még BSE-játékosként ismertem meg, úgy érkezett idén nyáron, hogy tőle tudtam, mire számíthatok. Bebizonyosodott számára is, hogy húzóemberré kell válnia nálunk, ami a tavalyi miskolci epizódszerepe után nem lesz könnyű, de bízom benne. Andrijana Cvitkovic nemcsak felépítésre és játéktudásra, de emberként is nagyszerű része a keretnek. Ritka, mikor külföldi játékos ilyen jól passzol a klub kultúrájába és nem egyénként tekint magára, hanem teljesértékű családtagként.

– Milyen nyári program előzte meg a szeptemberi meccseket?

– Hatalmas fegyverténynek tartom, hogy Lukasz Trzaskomával, erőnléti edzőnkkel bővült a stáb. Ezen a területen, ami meggyőződésem, hogy külön szakmának számít a sportban, Magyarországon talán a legelismertebb, profi szemléletű edző. Az alapozás során az általa készített programot követték a lányok, folyamatos visszajelzést kaptam az általa készített felmérések útján a csapat állapotáról, egyszóval remekül dolgoztunk együtt.

Milyen egészségi állapotban vannak a lányok a felkészülés után?

Vannak sérültjeink, amik persze nem az elégtelen alapozásból adódtak, sokkal inkább abból, hogy a többség nem szokott hozzá az ilyen intenzitású munkához. Adamecz Lilla tavaly nyolcperces játékos volt átlagosan Miskolcon, Szabó Bettina sem ehhez az iramhoz szokott a múlt év során, Horváth Betti pedig korábbi betegsége miatt mostanában kezdett el újra teljesértékű edzéseket végezni.

– Nincs egy éve, hogy novemberben, némileg kényszerből vezetőedző lettél. Milyen élményekkel gazdagodtál ezalatt az idő alatt és egyáltalán hol tartasz az edzősködésben?

– A tavalyi évben valóban kényszerből csöppentem bele az edzői pozícióba, akkor az adott szituációt próbáltam meg átformálni, ráállítani a lányokat a helyes útra. Most a saját elképzeléseim mentén alakult a keret, maga a nyártól kezdődő munka is. Amit tapasztalok, hogy mindenképp előny a játékosmúltam, az a tény, hogy voltam a játékosaim oldalán is. Sok dologban tudok azonosulni a lányok elképzeléseivel, ami a döntéshozatalt nagyon megkönnyíti. Ettől függetlenül folyamatosan képzem magam, hiszen közel sincs olyan rutinom és tudásom még, mint más edzőknek. De egy ilyen csapat mellett élvezet dolgozni.

– Hol szeretnéd látni év végén ezt a csapatot?

– Mindenképp előre akarunk lépni, amit helyezésben nem tudnék egyelőre meghatározni. Keveset tudunk igazán az ellenfelek valós erejéről, és ránk is rengeteg munka vár, hogy a tavalyinál jobb szereplésre legyünk képesek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!