Atlétika
Nagy Marcell

„Életem egyik legjobb eredménye”

Publikálva: 2018.03.07 Frissítve: 2018.03.07 Atlétika

Xéni ismét megmutatta, számolni kell vele a világversenyeken.

Az MTK Budapest többpróbázója, Krizsán Xénia a múlt hétvégén 4559 ponttal a hatodik helyen végzett a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A 25 éves atléta a tavalyi év második felében sokáig sérüléssel bajlódott, így nem volt problémamentes a felkészülése, de februárban – már egészségesen – vágott neki a fedett pályás idénynek, és kvalifikálta magát a mindössze 12 fős világbajnoki mezőnybe. Ugyan élete egyik legjobb eredményét érte el, visszafogottan értékelt.

– Nagyon tetszett a verseny, de még mindig picit csalódott vagyok. Rossz belegondolni abba, mi lehetett volna, ha több dolog összejön. Ugyanakkor a helyezésnek rendkívül örülök; októberben, decemberen, de talán még januárban sem gondoltam volna, hogy indulhatok a világbajnokságon, azt meg pláne nem, hogy ilyen eredményt érhetek el. Ha tényleg átgondolom, min mentem keresztül az utóbbi időben, azt mondhatom, elégedett vagyok.

A versenyt megelőzően Szabó Dezső, Xéni edzője elmondta, a magasugrás, a távolugrás, és a 800 méter lehetnek a kulcsszámok, és amennyiben tanítványa ezekben jól teljesít, bármi megtörténhet Birminghamben.

– A magasugrás nagyon jól sikerült, hiszen 182 centiméterrel egyéni csúcsot értem el. A távolugrás már kevésbé ment úgy, ahogy szerettem volna: az első kísérletem szinte tökéletes volt, viszont sajnos körülbelül egy milliméterrel beléptem, mert a cipőm orra hagyott egy icipici nyomot. Ezután csak 609 centiméteres eredményre futotta, ami nem olyan rossz, de több volt bennem az első kísérlet alapján.

Tavaly, a londoni szabadtéri világbajnokságon az MTK Budapest atlétája futotta 800-on az egész mezőnyben a legjobb időt, egyéni csúcsot ért el, és ennek köszönhetően – akkor – két helyet javítva a kilencedik pozícióra jött fel. Fedett pályán azonban ezt nehezebb megvalósítani, ráadásul a 12 fős mezőnyt egy futamba zsúfolták be a verseny szervezői.

 

„Végre bekerültem a világelitbe.”

 

– A 800-at sajnos elrontottam. Még soha nem voltam olyen helyzetben, hogy ennyi emberrel kellett egyszerre futnom fedett pályán. Nagyon ment a lökdösődés, és egyszerűen nem tudtam kitörni a legbelső pályáról. Ennek tudható be, hogy lassabb ritmust vettem fel, ami rosszabb eredményhez vezetett. Ez fáj nekem a leginkább, mert a 800, az erősebb számaim közé tartozik és nem tudtam kifutni magamból a maximumot. Szabadtéren picit több helyünk van, hosszabbak az egyenesek, de ott is kialakulhat ilyesmi, szóval erre máskor is számítanom kell. Már tudom, hogyan kellett volna futni, tanultam az esetből.

A fiatal többpróbázó elmondta, az előkelő helyezés újabb lökést ad neki a nyári szezonra, amikor újabb ismét komoly megmérettetésen bizonyíthat.

– Végre bekerültem a világelitbe. A hatodik hely, életem egyik legjobb eredménye. Minden egyes verseny újabb löketet ad, és megerősít abban, mennyire szeretem ezt csinálni. Előre tekintek a nyárra, és szeretnék legalább ilyen jó helyen végezni az Európa-bajnokságon.

A hétvégén a negyedik legjobb európai atléta volt Xéni, de szokásához híven szerényen latolgatott a nyári kontinensviadallal kapcsolatban.

– A dobogó még nem gondolom, hogy reális, de ha jól sikerül a két-három hónap felkészülés, akkor egyéni csúccsal nagyon jó eredményt érhetek el. Mindenki elképesztően keményen készül, és abban az adott két napban dől el, ki tudja kihozni magából a maximumot. Mindenki ronthat, beleértve engem is, egyelőre az első hatban gondolkozom.

A berlini Európa-bajnokságra már egy hét múlva megkezdődik a felkészülés, így nem sok ideje lesz pihenni klubunk üdvöskéjének.

– A héten pihenek, utána itthon dolgozunk, majd három hetet Dél-Afrikában utazunk, hiszen ott kiválóak az időjárási körülmények, és olyan feltételek között készülhetünk, amilyeneket nem sok helyen tapasztaltunk eddig. Tökéletes atlétaparadicsom számunkra.  Azt követően megint egy hetet itthon, majd két hetet Cipruson töltünk, ami szintén bejáratott hely az atléták számára. Utána már Székesfehérváron lesz hárompróba verseny, tehát gyorsan el fog szaladni ez a felkészülési időszak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!