Kézilabda
Szőke Szonja

„Egy szív, egy dobbanás vagyok a játékosokkal” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.06.01 Frissítve: 2020.05.31 Kosárlabda női

A TFSE-MTK Budapest női kosárlabdacsapata a koronavírus-világjárvány kitörése előtt pár nappal megszorongatta a jelentős Euroliga-rutinnal rendelkező Sopront a Magyar Kupa elődöntőben (99-90) – végül a negyedik helyen zárt –, míg az NB I/A-ban újoncként hatodik, azaz felsőházi rájátszást érő pozícióból várta a folytatást. Végül ott is fejezte be, merthogy a pandémia miatt a bajnokságot lefújták. De ettől a történetnek még nincs vége, meglehet, most kezdődik el igazán. Akad ugyanis egy vezetőedző, aki azon túl, hogy ezer fokon ég, 29 éves nőként cáfolja nap mint nap a sztereotípiákat. Magyar Bianka és a TFSE-MTK kosarasainak sikertörténete.

Amikor minap besétáltam a városmajori sportcsarnokba, egy 169 centis, 29 éves, szőke fürtjeit copfba fogó, sportcipőt, melegítő alsót, galléros teniszpólót viselő lány állt a kezdőkörében. Azaz dehogy állt, folyton mozgott, forgott, szemével követte a körülötte zajló eseményeket. Együtt élt az edzéssel. Nem hagyott kétséget afelől, ő irányít, még ha csapatának kapitánya idősebb is nála.

A főnök hol csendben, hol hangját erősen kieresztve, kiabálva diktálta a gyakorlatokat, olykor korholt, hibát javított, máskor meg dicsért egy-egy jól kivitelezett mozdulat után. Pedig Magyar Bianka csak amolyan járványhelyzet utáni átmozgató edzést vezényelt a TFSE-MTK női kosarasainak, de azt is olyan szenvedéllyel tette, mintha a bajnokság holnap, nem pedig októberben kezdődne.

A sportág iránti szeretetem már elég hamar megnyilvánult, de viszonylag későn, 14 évesen kezdtem kosarazni Sopronban. Emiatt nem tudtam olyan szintre kerülni, mint kortársaim. Rendületlenül próbálkoztam, szép sikereket értünk el, többször nyertünk bajnokságot, de valahogy csak a legjobb hatodik helyig jutottam a csapatban. Hamar realizáltam, hogy soha nem lesz belőlem nagy játékos. Viszont úgy gondoltam, annyira szeretem a kosárlabdát – nyugodtan lehet mondani: a szenvedélyem –, hogy már a gimnáziumban elhatároztam, ha már nem lehetek nagy játékos, szeretnék nagy edző lenni. Tudatosan úgy készültem, hogy érettségi után a Testnevelési Egyetemre jelentkezem – mesél Bianka a kezdetekről, miután lefújta a tréninget és nyújtást vezényelt a lányoknak.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!