Atlétika
Nagy Marcell

„Csodás volt hallani a himnuszt”

Publikálva: 2020.02.15 Frissítve: 2020.02.15 Atlétika

Az MTK Budapest ötszörös magyar bajnok közép- és hosszútávfutójával, Mohácsi Péterrel beszélgettünk pályafutásáról.

Hogyan került az életedbe a sport?

Nagyon mozgékony gyerek voltam, mindig is jól tudtam futni, de eleinte főleg csak a busz után szaladtam – meséli korábbi kiváló atlétánk. – Műszerésziskolába mentem, ahol a testnevelőtanár – 1963-ban – elküldött a tavaszi felmérő után Szobonya László edzőhöz, aki a KSI-ben dolgozott, majd később jött át az MTK-ba. Akkor kezdtük a közös munkát, és három hét múlva a középiskolás Budapest-bajnokságon harmadik lettem 400 méteren. Nem sokkal ezután második helyen zártam az országos bajnokságon. Egy évre rá pedig elkezdtünk utazgatni: Lengyelországban, Romániában és a környező országokban versenyeztem, majd 1965-ben már bekerültem a felnőttválogatottba.  Szuper érzés volt, amikor először repülőre szálltam, és Londonba mehettem versenyezni 1500-on.

Mik voltak a legjobb eredményeid?

3:41.8 volt a legjobb időm 1500-on, 13:41.6 pedig 5000 méteren, az ennél rövidebb távok annyira nem feküdtek nekem, az 1500 volt igazán a szívem csücske. Az edzőim az 5000 felé próbáltak terelni, de az meg már kicsit hosszú volt. Ennek ellenére néhány év után ehhez is hozzászoktam, és jöttek a jó eredmények. Válogatottként főleg csapatbajnokságokon indultunk, és néhányszor elértük, hogy lejátsszák a himnuszunkat, amire szörnyen büszke vagyok. Németországban 800 méteren remek atlétákat sikerült lehajráznom, pedig nem is a fő számom volt.

Merre vitt az utad a karriered befejeztével?

1978-79-es években többször szalagszakadással bajlódtam, ezért a sportorvos azt mondta, ne is nagyon próbálkozzak már salakon, de utána is tartottam a kapcsolatot a többi MTK-s atlétával. Ezt követően – a szintén atléta – Kiss Pállal büfékocsit vettünk, és elkezdtünk halat árulni, amit mi magunk sütöttünk. Azok után a halszagot nem tudtam lemosni magamról, hiába próbáltam – mondja nevetve.

Mennyire követed most a magyar atlétikát?

A nagyobb versenyeket mindig megnézem, de élőben már csak a veteránokhoz megyek ki. Látom az MTK-s tehetségeket, nagyon sok ígéretes sportolónk van. Idén nyáron megpróbálok több viadalra ellátogatni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!