Taekwondo
Salim Omar

„Cél a világelit”

Publikálva: 2019.09.12 Frissítve: 2019.09.13 Atlétika

Moravcsik Angélát és edzőjét, Magyari Zoltánt kérdeztük fiatal gerelyhajítónk nyaráról.

Remekül sikerült a nyári versenyszezon a Brüll Alfréd Akadémia atlétája, Moravcsik Angéla számára, hiszen nyolc versenyén négyszer egyéni csúcsot ért el, ráadásul hétvégén, a csapatbajnoki döntőn 59.64-es dobásával a győzelmet is megszerezte. Edzője, Magyari Zoltán elmondta, minek köszönhető ez a fejlődés.

Hosszú folyamat része volt, hiszen már ötödik éve dolgozunk együtt. Amikor elkezdtük a közös munkát, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy fizikailag előre lépjünk, de méterekben ez sokáig nem mutatkozott meg, az edzéseredmények nem voltak párhuzamban a versenyen elértekkel. Mostanra megérett annyira mentálisan, hogy meg tudja csinálni versenyeken azt, amit a felkészülés során lerak az asztalra, sőt, a csapatbajnokságon másfél méterrel jobbat dobott, mint edzésen.

Az idény egyik fontos mérföldköve a minszki Európa-játékok volt júniusban, ahol Angi 56.10-es hajításával élete legjobb teljesítményét nyújtotta.

Utána jött meg igazán az önbizalmam – kezdte a 23 éves dobóatléta. – Úgy mentem oda, hogy nem igazán tudtam, mire számítsak. Biztos voltam benne, színvonalas verseny lesz, de mivel még nem vettem részt ilyen megmérettetésen, fogalmam sem volt, hogy fogok szerepelni. Nagyon boldog voltam, hogy ekkora tömeg előtt egyéni csúcsot dobtam, ami nemcsak nekem, hanem az edzőmnek is nagy büszkeség volt. Ez olyan löketet adott, ami lehetővé tette, hogy a többi versenyen is jól szerepeljek.

Magyari Zoltán is megerősítette, óriási jelentősége volt a kontinensviadalnak.

Szinte új emberként jött vissza. Kiváló fizikai állapotban utazott Minszkbe, és rontott kísérlet után, gyakorlatilag dühből dobott egyéni rekordot. Azóta hihetetlenül magabiztosan versenyez, és gyönyörűen megcsinálja, amit kérek. Csak magával foglalkozik, ritkán dob azóta 55 méter alatt.

A szeptemberi csapatbajnoki döntő már a legtöbb atlétának a szezon végét jelenti, így ritka, hogy valaki ilyenkor hozza ki magából a maximumot. Ezért is volt óriási bravúr Angi eredménye.

Meglepett, hogy ilyen jól sikerült a csapatbajnokság, de úgy mentem oda, hogy akár bennem lehet a kimagasló eredmény. Előtte a szuperligán megdobtam az Európa-bajnoki szintet, ezen felbuzdulva meg is jegyeztem Zolinak, hogy megint képes lehetek az egyéni csúcsra. Hogy maga a végrehajtás hogy sikerült, azt ne kérdezd, mert magam sem tudom. Az utolsó sorozat volt, csak arra figyeltem, menjen előre a gerely. Nemcsak engem, a társaimat is meglepte a szeptemberi egyéni csúcs – mondta lelkesen a Brüll Alfréd akadémista. – Rengeteget köszönhetek Zolinak, aki úgy építette fel az egész szezont, hogy ne versenyezzek túl sokat, friss maradjak fejben és fizikailag is az idény végére.

Ezek után nem csoda, hogy a határ a csillagos ég az ország egyik legtehetségesebb gerelyhajítója számára.

Fizikálisan mindig van hova fejlődni, de technikailag is van néhány dolog, amit könnyen ki lehet javítani. Csak Angi szabhat magának határt. Ha elhiszi, hogy 60 méteres dobó, akkor bármire képes lehet – vélekedett Zoli. – 62-63 méterrel már világversenyeken is az első nyolcba lehet kerülni, tehát a hazai rendezésű, 2023-as világbajnokságon már megcélozhatjuk az első nyolcat, ha így folytatja. Az edzésmunkájára és a hozzáállására egyáltalán nem lehet panasz. Jövőre az Európa-bajnokságra tapasztalatot szerezni megyünk, és akár küzdhetünk az olimpiai részvételért is. Célunk, hogy a sikerüljön a világelitbe kerülni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!