Atlétika
Jankovics Dániel

Zsombor újra történelmet írt (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.07.31 Frissítve: 2017.07.31 Tenisz

Piros Zsombor megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot a svájci Klostersben, ő az első magyar, akinek ez sikerült a fiúk közül. Azt mondja, saját magát is meglepte a jó játékával, mert előzetesen a nyolcaddöntőre számított. De megerősítette: az eredeti tervének megfelelően ez volt a búcsúversenye a juniorkorosztályban.

Októberben még csak tizennyolc lesz Piros Zsombor, az MTK Budapest teniszezője, de már két sporttörténelmi tett fűződik a nevéhez: első magyar fiújátékosként nyert az idén junior Ausztrál Opent. És most – ugyancsak elsőként – U18-as egyéni Európa-bajnokságot nyert.

A sportág már az elődöntő után ünnepelte, mondván, 2009 óta ő az első (persze, fiúról és egyéniről van szó, mert minden egyes tény nagyon fontos), aki a kontinensbajnokság döntőjébe jutott. Akkor Fucsovics Márton játszhatott finálét, de kikapott a francia Dieztől.

Már eljutottunk a történelem előszobájába, mert a sors fintoraként (?) most Zsombornak is francia ellenfele volt, a nála fél évvel idősebb Corentin Moutet személyében. A francia volt a verseny első, Zsombor pedig a második kiemeltje, párhuzamosan haladtak előre, játszmát egyikük sem vesztett.

A döntőben az egyiküknek okvetlenül el kellett veszítenie ezt a dicsőséget, és Moutet lett az, mert Zsombor 6-4, 7-5-re legyőzte.

A versenyzőt útban hazafelé értük utol a gratulációnkkal és a kérdéseinkkel. Előbbit köszönte, utóbbiakat várta.

– Megkülönböztetett figyelemmel készültél fel az Európa-bajnokságra?

Jaj, nem! Ez most igazán nem olyan volt, mint a profiké. Fáradt voltam, kicsit talán nyűgös is. Nem számítottam jó eredményre, nagyjából a nyolcaddöntőbe vártam magam.

– És mi történt, mi változott menet közben?

Csak annyi, hogy a kondim teljesen rendben van, de egyszer csak a fejem is elkezdett ideálisan működni játék közben. Szinte meglepődtem, de egyre jobban játszottam, az elődöntő már nagyon ízlett (ott 6-3, 6-3-ra az olasz Fortit verte – A szerk.), a döntőben pedig már úgy ment, hogy életem meccseinek a sorában a Top3-ba helyezem.

– Menet közben figyelted Moutet játékát, belenéztél a meccseibe?

Ismerem ugyan, de igen, néztem. Ha úgy fogalmaznék, hogy fel akartam mérni, hol tart most, az nagyképűen hangzana, és nem is lenne igaz. Egyszerűen kíváncsi voltam a játékára, elvégre Top300-as versenyző, nagy ellenfél.

– Eddig 1-1-re álltatok…

Mondjuk úgy, hogy az idén. Játszottunk mi gyerekként is egymás ellen, de azt nem illik beleszámolni.

– Volt nagy ünneplés?

Igen, a társaim velem örültek. És amikor megszólalt a tiszteletemre a Himnusz, bevallom, el is érzékenyültem.

– Valóban ez volt az utolsó juniorversenyed, ahogy azt már az év elején kijelentetted?

Valóban ez volt. Mostantól már csak a felnőttmezőnyben játszom.

Akkor tehát – történelem… Három magyar leány már nyert U18-as Eb-t: Mandula Petra (1996), Szávay Ági (2005) és Bondár Anna (2015).

Most már van egy fiúbajnokunk is. Piros Zsombornak hívják, és éppen elbúcsúzott a juniorkorától.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!