Tenisz
Fucsovics Márton

Weisz Richárdra emlékezünk

Publikálva: 2019.04.30 Frissítve: 2019.04.30 Brüll Alfréd Akadémia

140 éve született klubunk legendás sportolója.

1879. április 30-án született Weisz Richárd, klubunk kiválósága, aki 1908-ban, Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett birkózásban.

Weisz sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy súlyemelésben négyszer, birkózásban pedig hét alkalommal nyert magyar bajnoki címet, de pályafutása elején távolugrásban, diszkoszvetésben, kalapácsvetésben, sőt rúdmászásban és függeszkedésben is kiválóan teljesített.

Nem hiába tartották kora sportolói ideáljának – pedig olyan vetélytársai akadtak, mint a St. Louis-i olimpia kétszeres úszóbajnoka, Halmay Zoltán –, Weisz Richárd tényleg amolyan sportpolihisztorként vonult be a századeleji köztudatba. Nem meglepetés tehát, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion 1-es kapuja az ő nevét viseli.

Sportolóként megismert szerencséje a második világháború idején sem hagyta cserben, túlélte a világégést, sőt, arra is volt érkezése, hogy szeretett klubját – melyet 1942 tavaszán oszlattak fel – feltámassza: 1945 februárjának elején a lakásában – Fodor Henrik és Kisfalvi István társaságában – újraalapította az MTK-t.

Az egyesület megerősödését azonban nem érhette meg, a háború okozta éhezés olyannyira legyengítette szervezetét, hogy még ugyanezen év decemberében epegyulladásban elhunyt.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!