Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Világversenyeken szeretne bizonyítani

Publikálva: 2020.05.27 Frissítve: 2020.05.27 Atlétika

Klubunk tehetséges atlétájával, Kováts Fannival diskuráltunk pályafutása eddigi legfontosabb pillanatairól, de beszéltünk a téli szezonról és a járvány okozta helyzetről is.

Fanni eleinte nem a rekortánon, hanem a teniszpályákon ismerkedett a sporttal, de 12 évesen váltani szeretett volna, ezután klubunk atlétikapályáján találta magát, majd beleszeretett a rúdugrásba.

Egyszer hamarabb érkeztem az edzésre, mint kellett volna, és láttam, hogy a többiek éppen a rúdugrást gyakorolják. Beálltam hozzájuk és azonnal megtetszett, onnantól kezdve erre specializálódtam – meséli Fanni.

Ilyen fiatalon persze eleinte nem az eredmények hajkurászása, hanem a sport élvezete a legfontosabb.

Az első versenyem a téli országos bajnokság volt, amiből arra emlékszem, hogy rendkívül jól éreztem magam a barátaimmal, és magával ragadott a közeg. Még nem igazán volt fontos maga a verseny, inkább csak az, hogy megszeressük a sportot. Váltófutásban és távolugrásban indultam. Rúdugrásban Gödöllőn próbáltam ki magam először, és feledhetetlen volt ez a viadal számomra, hiszen magamat is megleptem azzal, hogy 2.20 métert értem el ez akkor nagynak számított.

Azóta több mint másfél métert javított az egyéni csúcsán egyesületünk feltörekvő sportolója. Télen, az ifjúsági és junior atlétikai bajnokságon 3.71 méteres egyéni csúcsot ért el. A siker receptje Fanni állítása szerint egyszerű:

Nagyon figyeltem az edzéseken és pontosan megfogadtam az edzői tanácsokat, ennek köszönhető, hogy jól sikerült a fedettpályás idény. Nagyon sokat videózunk, és kielemezzük a legjobb rúdugrók mozgását, ami szintén sokat segít a fejlődésben.

A koronavírus-járvány miatt sokáig nem készülhettek rendesen atlétáink, házon belül pedig a rúdugrás nem megoldható. Fanni futással és erősítéssel töltötte az idejét, így tudta formában tartani magát. A nyár közepén talán már láthatjuk újra versenyezni.

Sokat segített, hogy a válogatottak hamarabb újrakezdhették az edzéseket, ezért nem érzem, hogy nagyon negatív hatással lett volna a kondíciómra az utóbbi két hónap. Július közepétől már lehetnek versenyek, a legkomolyabb megmérettetésekre azonban valószínűleg augusztus végéig várni kell. Szeretnék ebben az évben keményebb rúddal ugrani, és ismét megdönteni az egyéni csúcsomat.

Fanni bevallása szerint rendkívül kitartó, és mindig maximálisan odateszi magát az edzéseken. Ezek a kvalitások segíthetnek abban, hogy elérje céljait pályafutása során.

Mindenképp szeretnék előbb utóbb kijutni világversenyre, lehet az olimpia, Európa-bajnokság, vagy világbajnokság. A lényeg, hogy valamelyiken én is indulhassak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!