Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Valószínűleg augusztusra kerül át a 125. országos bajnokság

Publikálva: 2020.04.10 Frissítve: 2020.04.10 Atlétika

A World Athletics, azaz a nemzetközi atlétikai szövetség úgy döntött, idén az augusztus 8-9-re eső hétvégét teszi szabaddá a nemzeti szövetségek számára, hogy megrendezzék országos bajnokságaikat. Magyarországon a jubileumi 125. ob következik, melynek kijelölt helyszíne az MTK Budapest sporttelepe, a Lantos Mihály Sportközpont.

A WA pénteki közleménye szerint a sportolói bizottsággal, a kontinentális szövetségekkel és nemzetközi versenyek szervezőivel történt egyeztetéseken állapodtak meg arról az időpontról, amikor semmilyen nemzetközi viadalt nem rendeznek a világon sehol, hogy az országos bajnokságokra minden atléta a hazájába utazhasson – kicsit olyan ez, mint amilyenek labdarúgásban a FIFA-játéknapok, amikor a leggazdagabb kluboknak is el kell engedniük a játékosaikat a nemzeti együttesekbe.

A szövetség kiemelte, hogy a sportolók egyértelműen szeretnék, ha versenyezhetnének nyáron, abban az esetben, ha a koronavírus-járvány okozta helyzet ezt lehetővé teszi. A WA pedig szintén arra törekszik, hogy lehetőséget adjon az atlétáknak a versenyzésre idén. Még akkor is, ha erre az időszakra nemrég felfüggesztették az olimpiai szintek teljesítésének a lehetőségét.

Sebastian Coe, a WA elnöke elmondta, hogy természetesen az atlétika is kitett a jelenlegi helyzetnek, de szeretnének reményt adni a sportolóknak, egyúttal felkészülni a járvány utáni folytatásra, ezért átdolgozzák a versenynaptárat. A versenyszezon e szerint augusztus és október között tart majd, a nemzetközi megméretések az országos bajnokságokat követően kezdődnének.

A Gyémánt Liga és a Kontinentális Kör (Continental Tour) módosított menetrendjét április végéig határozzák meg. Az utóbbi széria legmagasabb, arany jelölésű osztályába tartozik a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, melyet eredetileg július 7-én rendeznének meg.

A közlemény szerint arról is döntés született, hogy a jövő évi országos bajnokságokra két júniusi hétvégét tett „védetté” a WA: június 5-6-át és június 26-27-ét. Az országos bajnokságokat így még a tokiói olimpia kvalifikációs időszakának vége (2021. június 29.) előtt meg lehet tartani.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!