Atlétika
Vári Péter

Válogatott sportoló volt, válogatott edző lehet

Publikálva: 2020.05.20 Frissítve: 2020.05.20 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázója az aktív sport után az edzői pálya felé vette az irányt.

Az MTK Budapest 21 éves tornásza, Wehovszky Vivien egy hónapja fejezte be sportpályafutását, és gőzerővel arra fókuszál, hogy minél hamarabb edzőként segíthesse klubunkat. Erről, valamint karrierje legfontosabb mérföldköveiről beszélgettünk vele.

– Mikor, milyen körülmények között tetszett meg neked a sportág?

– Négyéves voltam, amikor az óvodánkba jött az egyik edző, aki néhány gyakorlat után kiválasztott, és így ellátogattunk a foglalkozásukra a szüleimmel. Rögtön megtetszett a környezet, a szerek, a csodálatos mozdulatok, a lányok hajlékonysága és a zenés gyakorlatok.

– Mennyi idő telt el, míg az első versenyen szerepelhettél?

Egy év volt, amíg szabadgyakorlatban elindulhattam, utána pedig fokozatosan jöttek a szerek. Először karikával kezdtem, majd utána nem sokkal az MTK Budapestbe igazoltam, és folyamatosan jött a többi.

– Mennyire volt nehéz az az időszak, amíg kezdő sportolóból profi versenyzőt formáltak belőled?

Amikor még nem versenyeztem, gyakran kimentünk szurkolni a nagyobbaknak. Már nagyon vágytam rá, hogy én is versenydresszben állhassak a szőnyegen, ami elképesztően motivált, és segített átvészelni a hullámvölgyeket. Amikor elérkezett az első viadal, különdíjat nyertem, mert én voltam a legkisebb, utána pedig egyre csak fejlődtem és jöttek az jobbnál jobb eredmények.

– Azt mondják rólad, igazi csapatember vagy, és nagyon szeretnek veled együtt sportolni a többiek. 

Imádok másokkal együtt dolgozni, és rendkívül alkalmazkodóképes vagyok. Bárkivel megtalálom a közös hangot, és örömöt lelek abban, ha a többieknek segíthetek, motiválhatom, biztathatom őket.

– Ki volt az az edző, akitől a legtöbbet tanultál?

Minden szakembertől tanultam valamit, és mindegyiknek sokat köszönhetek. 2013 óta a válogatott tagja voltam, ezalatt sok tréner megfordult ott, ami bizonyosan a hasznomra vált. Másfajta edzéseket tartottak, így mindenkitől különböző tapasztalatokkal gazdagodtam.

– A Testnevelési Egyetemen tanulsz. Hol tartasz?

Ritmikus gimnasztika edzőnek készülök, jelenleg másodéves vagyok. Egy hónapja sérülések miatt abbahagytam az aktív sportolói pályafutásomat, ezért most a trénerkedés az, amire leginkább összpontosítok.

– Amióta elkezdted az egyetemet, mennyivel látod másként a foglalkozásokat, a felkészülést? Mennyiben változott a gondolkodásmódod?

Sokkal jobban átlátom az edzések menetét, felépítését, és tudom mit, miért csinálunk. Ennek köszönhetően jobban értem a sportot és a legutóbbi két évben jelentősen fejlődtem.

– Az iskola közben pedig a Városmajorban látogatod az edzéseket, tehát mondhatni, nem hivatalos szakmai gyakorlatot végzel.

Igen, ezt tanulom be most, hiszen ha végzek, szeretnék itt maradni az MTK Budapestben, bár maga a diploma önmagában nem sokat változtat. Fontosabb, hogy rengeteg gyakorlati tapasztalatom van, amit a suli kiválóan kiegészít, de mindig van mit tanulni.

– Mire emlékszel vissza legszívesebben?

18 éves pályafutásom alatt számos Magyar Kupa győzelmet és országos bajnoki címet ünnepelhettem, mégis azt mondanám, arra vagyok a legbüszkébb, hogy hét évig a felnőtt válogatott tagja lehettem. Valamikor szeretnék edzőként is a válogatottnál dolgozni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!