Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Túl az első teljes éven

Publikálva: 2016.02.29 Frissítve: 2016.02.28 Brüll Alfréd Akadémia

Prof. Dr. Szabó Tamás értékeli a Brüll Alfréd Akadémia sportolóinak teljesítményét.

Korosztályos országos-, Európa- és világbajnoki címek, felnőtt világversenyeken elért dobogós helyezések jelzik, hogy a 2014 októberében alapított Brüll Alfréd Akadémia, igazi sikertörténet lehet. Az MTK Budapest szándékai szerint maga neveli ki olimpiai és világbajnokait.

Az akadémia vezetőségi tagját, prof. Dr. Szabó Tamást kérdeztük tapasztalatairól:

– Elkezdett működni a befektetett munka. Mi lehet a hozzáadott érték, amitől egyre eredményesebbek az akadémistáink?

– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szakosztályokkal, hogy mindig naprakészen lássuk, hogy a modell miként képes működni. A kezdettekkor, az akadémiai lét nagy kérdése volt, hogy a normál napi edzésterhelés, edzőtáborozás, versenyeztetés mellett, a szakosztályokon belül a „kiemelt” sportolók hogyan tudnak több, jobb, magasabb minőségű képzést, támogatást kapni, mint azok a társaik, akik nem tagjai ennek az akadémiai rendszernek. Ezt sikerült megoldani, de szükség van a folyamatos egyeztetésekre, ellenőrzésekre.

– Mik az ellenőrzési szempontok?

– A Brüll Alfréd Akadémia tagságát évente felülvizsgáljuk. Fontos tudni, hogy a sportoló miként fejlődik, milyen a feltételrendszer, milyenek az edzők? Szigorúak vagyunk a kiválasztás tekintetében, de erre szükség is van, hiszen a befektetett erőforrások értelméről, hasznáról visszajelzéseket kell kapnunk.

– Szigorodtak a kritériumok?

– Igen. Fontos az életkor. 14 év alatt a ritmikus gimnasztikázók és az úszók jöhetnek csak szóba. Ezen kívül, nézzük a Héraklész Program tagságot, hiszen ezzel igazolódik be, hogy nem az edzőink álmodoznak, hanem komoly szakmai kontroll alatt is teljesítenek az akadémisták. Külön figyelmet fordítunk a nemzetközi szereplés eredményességére. A szakosztályok javasolhattak változásokat. Ezek közül el is fogadtunk néhányat. Megjelentek új sportágak, mint a rövidpályás gyorskorcsolya, vagy az úszás, de például ökölvívó jelenleg nincs a programban.

– Mi lett az eredménye a keményebb szempontrendszer kialakításának?

– Tizenhat sportoló vagy nem került be, vagy kikerült, mert valamelyik feltétel nem teljesült. Itt persze figyelembe kell venni azt is, hogy van olyan, aki „kiöregszik” az akadémista korból. Ugyanakkor, akik maradtak, azok közül csak négynek nem volt nemzetközi eredménye. A mostani tagság tehát az elit. Úgy állunk hozzá a jövőhöz, hogy a rendszer elkezdett működni, de persze vannak még feladataink bőséggel.

– Változott-e szakosztályi hozzáállás?

– Sokkal komolyabban veszik a programot, mint az induláskor, hiszen ahogy jönnek az eredmények, úgy nő a felelősség. Komolyodik a pénzügyi fegyelem is. Ez nagyon nagy feladat, de teljesítik. Értik a célt, és meg is tesznek érte minden tőlük telhetőt.

– Mennyit tett hozzá az akadémia ahhoz, hogy az olimpiai sportágak eredményességét tekintve az MTK Budapest – a Vasas mögött – a második helyen végzett a 2015-ös klubrangsorban.

– Sokat, hiszen Márton Anna világbajnoki bronzérme, vagy Liu Shaoang nemzetközi szereplése mind számított, és ez a lista évről évre egyre hosszabb lesz.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!