Atlétika
Krizsán Xénia

Többféle edzésprogrammal próbálta orvosolni a problémákat (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.05.19 Frissítve: 2020.05.18 Cselgáncs

Pánczél Gábor az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott az utóbbi hónapok kihívásairól.

A koronavírus-járvány miatt közel két hónapja nem edzhetnek a megszokott módon a sportolók, így a cselgáncsozók sem. Pánczél Gábor az MTK Budapest cselgáncsszakosztályának vezetőedzője kifejtette, a mestereknek milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a kialakult helyzet miatt:

– Mindenki csak a saját tapasztalatáról tud mesélni, hiszen az összes edző másképp próbálta megoldani a problémákat. Ami engem illet: többféle edzésprogramot írtam. Eszközzel vagy anélkül, szobában vagy szabadtéren hajthattak végre gyakorlatokat a versenyzők, akik eldönthették, ezek közül, melyik héten, mit szeretnének csinálni. Tanítványaink általában félszavakból megértenek minket, ez megváltozott, nem tudták automatikusan azt csinálni, amit mutatunk nekik; mindenki számára érthetően kellett tehát közölnünk a követendő tervet. Ügyelnünk kellett az ízületeik teherbírására is: a programot aszerint állítottuk össze, hogy minden testrészt ugyanolyan szinten mozgassunk át. Mi, edzők ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy tréning közben folyamatosan, minden mozdulatot ellenőrzünk, korrigálunk, ezúttal erre nem volt lehetőség.

Május 4-től, hétfőtől léptek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a kormányrendelet értelmében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A dzsúdósoknak mindazonáltal egyelőre nem ajánlott küzdeniük.

– Elkezdtük a szabadtéri mozgást. A karanténidőszakban kiadtuk a dzsudokáknak, hogy heti kétszer kell tíz kilométert futniuk; világos, hogy ezt nem hajtották végre, hiszen ennél rövidebb távot teljesítettünk (nagyobb intenzitással), és ezt többen nem bírták. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ifjú súlya akár egy súlycsoporttal is felugrott. A fiatal, növésben lévő sportolóknak emiatt másképpen kell kapniuk a terhelést, mivel a testük megváltozott módon fogadja be azt. Egyszóval: sérülésveszélyes. Egyelőre nincs támogatva a test-test elleni küzdelem, szóval erre várnunk kell. Bízom benne, hogy mihamarabb feloldódnak a korlátozások.

A cikk teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!