Vívás – kard
Szatmári András

Tisztes helytállás a nyitányon (VIDEÓ)

Publikálva: 2017.11.29 Frissítve: 2017.11.28 Sakk

Két NB I-es és egy NB II-es fordulót rendeztek a hétvégén a sakkcsapatbajnokságban.

MTK Budapest – Duocor-Makói SVSE 2,5-9,5
HÜSI SC – MTK Budapest 7,5-4,5


Lejátszotta első két NB I-es mérkőzését az MTK Budapest újonc – mégis rekordbajnok – sakkcsapata. Az első fordulóban a Makó ellen ültünk asztalhoz, és sajnos beigazolódtak az előzetes szakmai várakozásaink, illetve az élőpontszámok jóslata, ami azt mutatta, hogy egy tábla kivételével mindenhol az ellenfelünk az erősebb, és ennek megfelelően 9,5-2,5-re veszítettünk. A másnapi, második fordulóban lényegesen jobban ment már a játék, 4,5 pontot szereztünk úgy, hogy az ellenfelek 9-3-ra voltak esélyesebbek, ha csak az élőpontszámokat nézzük. A megszerzett pontjaink javát francia idegenlégiósainknak köszönhetjük, elsősorban Reinhart Emmanuelnek, aki mind a két partiját megnyerte, míg Jean-Luc Roos két döntetlennel maradt veretlen. A hétvége során fél pontot szerzett Kállai Gábor, Juhász Ármin, Marosi Levente, Juhász Kristóf, Szabó Balázs, Laza Szabolcs, Boros Dániel és Honos Attila. Külön köszönet Haszon Kamillának és Csonkics Tündének, akik az U20 vb-ről hazaúton lévő Terbe nővérek hiányában vállalták a játékot.

Kállai Gábor, a csapat vezetőedzője elégedetten értékelt:

Elkeseredésre nincsen okunk, hiszen tudtuk, hogy olyan nehéz fába vágtuk a fejszénket, amit idén valószínűleg nem döntünk ki. Ugyanakkor ezt az alkalmat dőreség lenne elszalasztani. Az NB I-ben játszhatunk, kivételes tapasztalatokat szerezhetünk, fejlődhetünk, illetve tanulhatunk a hibáinkból, ráadásul úgy, hogy nincsen veszítenivalónk. Éppen ezért arra szeretnélek kérni titeket, hogy úgy, mint eddig, továbbra is becsületesen készüljetek, kínlódjunk, szenvedjünk együtt a nálunk jobbak ellen! Ez megfizethetetlen iskola, amit ha végigjárunk, akkor két-három év múlva már, mint nem bukásra álló diákok ülhetünk vissza az NB I asztalaihoz!

Andornaktálya SE- MTK Budapest II. 2,5-9,5

Elsőnek Kovácsy Barna játszmája ért véget. Ellenfele úgy megzavarodott Barna kombinációjától, hogy minőség helyett a vezérét adta, majd rögtön kezet is nyújtott. Hamarosan követte őt Juhász Ágoston, aki már a nyitásban lekombinált egy futót. Ellenfele ezután azonnal lépett végig, de ez nem hatotta meg Ágostont, aki simán begyűjtötte a pontot. Kálóczi Kristófnak kellett volna következnie, aki szintén tisztet nyert, de ellenfele elképesztően sokáig nem adta fel, aztán a végén mégis rá kellett szánnia magát. Gehér Koppány ellen nem életbiztosítás g3-as rendszereket játszani, agresszív játékkal itt is hamar nyert. Mihók László úgy látszik, következő könyvét a súlypontáthelyezésről fogja írni, mindenesetre tanpéldát alkotott: nehéztisztjei a királyszárnyon támadtak, majd pár lépéssel később a b-vonalon hatoltak be bástyái, és döntötték el a partit. Szabolcsi János korai megnyitási hibát kihasználva elég simán nyert. Molnár Józsi szép stratégiai teljesítménnyel demonstrálta futópárjának és vezérszárnyi gyalogtöbbletének erejét. Koltai Dóri sikeresen mutatkozott be az NB II-ben: türelmesen kivárta ellenfele hibáját, és szigorúan kihasználta azt. Tóth-Katona Tamás vad partit játszott, sikeresen védekezett, talán nyerést is hagyott ki, a végjátékot már nem tudta megnyerni. Virág Bálint végig kezdeményezett, de ez is remi lett. Szili András hősiesen visszautasította a remit, de ellenfele minden fenyegetést kivédett, úgyhogy mégiscsak döntetlen lett. Gehér Laci sajnos elnézett egy bástyát.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!