Atlétika
Vári Péter

Tisztelet a példaképeknek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.12.14 Frissítve: 2019.12.13 MTK Budapest

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a Mol Alapítvány Mester-M Díjjal ismeri el azoknak a pedagógusoknak és tehetséggondozó utánpótlásedzőknek a munkáját, akik áldozatkészségükkel és szakmai támogatásukkal számos fiatal fejlődését, pályára lépését segítik, s követendő példaként állnak tanítványaik előtt.

Már csak december 31-ig lehet jelölni azokat a tanárokat és edzőket, akiket érdemesnek tartanak a Mester-M Díjra. A szakmai elismerést 2007 óta adják át és már százöten kapták meg.

A Mester-M Díjat azért hirdettük meg, hogy nyilvános elismerésben részesítsük azokat a pedagógusokat, akik eredményesen foglalkoznak a tehetséges fiatalokkal, ebbe beletartoznak az utánpótlásedzők, de a szaktanárok is – magyarázza Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Évente három edző és hét szaktanár munkásságát díjazzuk. A korábbi években olyan neves szakemberek érdemelték ki az elismerést, mint a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron nevelőedzője, Gerevich György, az ifjúsági olimpiai, junior Európa- és világbajnok Özbas Szofival foglalkozó Bíró Norbert vagy az 56 éves edzői pályafutása alatt megannyi sikeres birkózót kinevelő Módos János.

Hozzájuk csatlakozhatnak tehát jövő tavasszal az újabb díjazottak. Jelölést bárki benyújthat, az alapítvány ugyanúgy tudja fogadni a javaslatot, ha sportolótól, szülőtől vagy egyesületi elnöktől érkezik. Az ügyvezető igazgató hozzáteszi, nem kizárólagos szempont az elismerés odaítélésekor a minél jobb eredmények felmutatása.

Az egyik szempont a szakmai eredményesség, hiszen ezt objektíven meg lehet ítélni. Ugyanakkor nemcsak ezt nézzük az edzők esetében, hanem azt is, hogy emberileg milyen példát mutatnak a fiataloknak. Kissé elcsépelt a szófordulat, de fontos, hogy az életre neveljék őket. Ne csak a sportot helyezzék előtérbe, egyaránt figyeljenek a gyerekek testi, lelki és szellemi fejlődésére is. A korábbi díjazottak közül Módos János fogalmazta meg talán a legjobban, hogy miről is szól az edzői hivatás. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a XXI. században már nem elég a puszta szakmai háttér, az évek alatt felhalmozott tudás. Sokkal lényegesebb a gyerekek szeretete, hogy legyen előttük valaki, akire támaszkodhatnak, aki egyfajta világítótoronyként kijelöli számukra a helyes utat, majd azon dolgozik, nehogy letérjenek róla.

Gáborné Haáz Andrea kiemelte: a Mol Alapítvány által átadott Mester-M Díj erkölcsi és egyben anyagi elismerés: egymillió forint tiszteletdíj jár hozzá. A jelöléseket online lehet benyújtani a www.molalapitvany.hu weboldalon, s meg is kell indokolni, miért ítélnénk oda a rangos díjat a kiválasztott szakembernek.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!