Kézilabda
Török Lilly

Terbe Julianna (nagy)mesteri terve

Publikálva: 2015.09.29 Frissítve: 2015.09.29 Sakk

Ugyan alig vagyunk túl a naptári év felén, a közelmúltban véget ért U20-as sakk világbajnokság jó apropót kínált arra, hogy elemezzük a szezon eddigi történéseit Terbe Juliannával, az MTK Budapest fiatal tehetségével, a Brüll Alfréd Akadémia tagjával.

– Magyarország Diákolimpiai bajnoka címet szereztél tavasszal. Mondhatjuk, hogy jól indult számodra a 2015-ös esztendő.

– Való igaz, volt okom az örömre, de az egyik legfőbb célomat még nem értem el. A 2300-as értékszámot tűztem ki magam elé év elején, amitől ugyan nem állok messze, de még nem sikerült átlépnem a bűvös határt, amely a női nagymesteri cím megszerzésének egyik alapfeltétele. (Jelenleg 2233 élő pontja van Terbe Juliannának – a szerk.)

– A közelmúltban fejezted be ötvenszázalékos mérleggel a szibériai Hanti-Manszijszkban rendezett U20-as világbajnokságot. Az első öt partidból négyet megnyertél, ám végül „csak” 21. helyen zártál a 48 fős mezőnyben. Ez siker, kudarc, vagy papírforma?

– Inkább kudarcnak éltem meg, de nagyon sokat tanultam a versenyből. A négy nyert parti után – be kell vallanom – elvitt a hév. Nem a biztos fél pontokra mentem a folytatásban, hanem mindenki ellen győzni szerettem volna, ami megbosszulta magát. Ez komoly tanulsággal szolgált a jövőre nézve.

– Jelenleg mivel foglalkozol, hogyan telnek a napjaid?

– Most zajlik a nyílt magyar bajnokság, így nem járok iskolába, de ebben az évben az érettségi miatt kiemelt szerepet kap a tanulás. Idáig a testvérem Zsuzsa és én is magántanulók voltunk, hogy minél jobban összpontosíthassunk a sakkra.

– Egy ideje már az MTK Budapest együttesében szerepeltek testvéreddel, Zsuzsával. Hogy érzitek magatokat a klubban, miben segít a Brüll Alfréd Akadémiai tagság?

– Maga a klub, de főként az Akadémia adta lehetőségek nagyon sokat segítenek. Ennek köszönhetően jutottam ki például most az U20-as világbajnokságra is. A konkrét anyagi segítség mellett profi számítógépet biztosított nekünk az egyesület, ami ma már elengedhetetlen a sakkozóknál, illetve adott a megfelelő edzéslehetőség. Ennél nem is nagyon kell több. Érezzük a támogatást, a bizalmat, nem csak anyagi szempontból.

– Sokan azt mondják, a testvéreddel ti lesztek az új Polgár-lányok.

– Megtisztelő, még a gondolat is, de egyelőre lássuk be, nagy lemaradásban vagyunk hozzájuk képest. 

– Mik a további céljaid?

– Nagy vágyam a női válogatottság, amitől nem is vagyok túl messze. Lehet, hogy ez még idén nem jön össze, de van még időm, hogy sikerüljön. A 2300-as álomhatárt ugye, már említettem, de emellett egyszerűen csak folyamatosan fejlődni szeretnék. Azt hiszem tudom mik a játékom gyenge pontjai és azokat ki is fogom javítani.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!