Kézilabda
Szőke Szonja

Szűcs Kristóf nem pihen (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2016.06.14 Frissítve: 2016.06.13 Karate

Az MTK Budapest sportolója, Szűcs Kristóf nemrég tért haza Amerikából, ahol az IBJJF brazil jitsu világbajnokságán ezüstérmet szerzett. Kristóf a Total Damage blog kérésére mesélt élményeiről.

– A verseny előtti utolsó napokat a BJJ-klasszis, most már MMA-ban küzdő Orlando Sanchezzel edzve töltötted. Mit tett ez hozzá a felkészülésedhez?

– Orlando rendkívüli személyiség, és ezt nemcsak a tatamin elért sikereire értem, hanem mint emberre is. Mióta csak ismerem, mindig nagyon közvetlen volt, és ott segít, ahol tud, legyen szó szállásról vagy technikai illetve mentális felkészítésről. A vb-felkészülés alatt egy Illinois-i jitsu-csapat is nála edzett, így elég jó sparringokat kaptam.

– Három győzelemmel kezdted a tornát, két meccset fojtással, egyet pontozással nyertél meg. Sorban Rafael Cabral, Ryan Walsh és Brent Belzun voltak az áldozataid. Hogy emlékszel vissza rájuk?

– A meccseimet azóta nem néztem vissza, kissé ködösek az emlékeim, de úgy éreztem, végig dominálok, két meccset sikerült is idő előtt befejeznem.

– A döntőben végül Victor Hugo Costa Marquestől pontozással kaptál ki. Milyen volt maga a meccs, milyen jitsus Victor Hugo?

– Mivel eggyel magasabb súlycsoportban indultam, korábban még nem találkoztam vele, és nem is ismertem a játékát. Idén a brazil bajnokságon remekelt, de mást nem tudtam róla. Erős guardos volt, nem sikerült megpasselnem, végül átforgatással nyert. Később megnyerte az abszolútot is lila övben, ami mindenképp arra utal, hogy komoly ellenfél volt/lesz.

– Milyen reakciókkal találkoztál a helyszínen? Kint voltak a sportág sztárjai is?

– A hangulat mindig elképesztő, olyan tudás gyűlik össze ilyenkor a piramisban, hogy szinte harapni lehet. Természetesen a legnagyobbak mind kinn voltak, mivel legtöbbjük Kaliforniában él. Egy-egy képre el lehetett kapni Werdumöt, Rodolfót, Marcelo Garciát vagy éppen Rickson Graciet is.

– Milyen volt a szokásosnál nehezebb kategóriában gurulni?

– Úgy éreztem, jól mozgok a nehézsúlyúak ellen, a súlycsoportok sohasem igazan érdekeltek, mindig csak az abszolút kategória. Ha pedig azt akarsz nyerni, akkor úgyis mindenkinél jobbnak kell lenned, súlycsoporttól függetlenül.

– Most pihenés jön, vagy egyből keresed a következő versenyt?

– Eleget pihentem sérülések miatt, szeretnék mihamarabb edzésbe állni, és új célokat kitűzni. Nyáron nem indulok versenyeken, és az idő is kiváló a szabadtéri edzésekhez, szóval három hónap jó felkészülést tudok végezni az őszi versenyekre. Legközelebb az Ázsia Open-en szeretnék indulni szeptemberben, Tokióban.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!