Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Szilveszterkor is edzettek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.01.05 Frissítve: 2018.01.05 Rövidpályás gyorskorcsolya

Alig több mint egy hónap választ el bennünket a téli olimpia megnyitójától, de a pjongcsangi fellépőink némelyikére, addig is komoly megmérettetés vár. A téli ötkarikás játékokon éremre hajtó rövidpályás gyorskorcsolyázóink a jövő hét végi drezdai Európa-bajnokságra a legerősebb összeállításban utaznak. A Magyar Idők Orendi Mihály MOB alelnökkel latolgatta az esélyeket.

– Nem lenne szerencsés, ha az utolsó, novemberi világkupa után a válogatottunk következő versenye a téli olimpia lenne. A legjobbjainkkal megyünk, az persze más kérdés, hogy az egyes egyéni számokra kit nevezünk be. Az viszont egészen biztos, hogy a férfi és a női váltónk a legerősebb felállásban lép jégre Drezdában. A fiúknak a világkupa-sorozatban nem egészen úgy alakultak a versenyeik, ahogyan szerették volna, remélhetőleg az Európa-bajnokság önbizalomnövelő lesz számukra.

Azt amúgy, hogy milyen keményen készül a válogatott, mi sem bizonyítja jobban, hogy még szilveszterkor is volt edzés – tette hozzá a MOB téli sportágakért felelős alelnöke.

Mint ismert, short trackben a maximális létszámú, tízfős magyar csapat indulhat Pjongcsangban, az egyéni távok végleges „leosztása” csak a helyszínen történik meg, de az nem kérdéses, hogy az MTK Budapest sportolói, a világbajnok Liu Shaolin Sándor és a vb-ezüstérmes Liu Shaoang 500, 1000 és 1500 méteren is harcba szállnak az érmekért.

A hagyományos, nagypályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát már az előttünk álló hét végén megrendezik az oroszországi Kolomnában, de egyetlen kvótásunk, Nagy Konrád – aki 1000 és 1500 méteren indulhat az olimpián – kihagyja.

Ennek az a magyarázata, hogy Kanadában készül, s inkább január végén, az erfurti világkupán tart főpróbát, s innen már nem is repül vissza Észak-Amerikába. A műkorcsolya és jégtánc Eb-t január 15–21. között Moszkvában rendezik meg, és Tóth Ivettnek azért is ott kell lennie, mert az ő pjongcsangi részvétele még nincs kőbe vésve.

A kvótát ugyan megszerezte, de ez nem névre szól, az ország kapja, és a sokáig sérüléssel bajlódó korcsolyázónő legutóbb a kassai „Négy nemzet tornáján” – ami a magyar bajnokság is volt – meglepetésre kikapott Medgyesi Fruzsinától. Ez azért is váratlan eredmény volt, mert a tavalyi Eb-n nyolcadikként zárt Tóth, egyéni legjobbja a nemzetközi szövetség versenyein 172 pont, Medgyesié pedig csak 137.

Hivatalosan egyelőre tizenkét fős a magyar téli olimpiai csapat, de a havas sportágakban csak január végén zárul a kvalifikáció. Azt azért rögzíthetjük, hogy alpesi síben Miklós Edit, sífutásban pedig Kónya Ádám is indulhat az ötkarikás játékokon. Néhány névvel még mindenképp bővülhet a névsor, hiszen sportágukban többen is indulási jogot érő helyen állnak a különböző kvalifikációs rangsorokban, mindannyian azonban a létszámmegkötés miatt sem érhetnek révbe.

Orendi Mihály, erről így nyilatkozott:

– Amíg a leghalványabb remény is van, senkiről sem mondunk le, de jelen állás szerint úgy számolhatunk, hogy tizenhat magyar versenyző lesz ott az olimpián. Amikor eldől, hogy még milyen sportágakban, versenyszámokban szereztünk kvótákat, akkor az adott sportági szövetség elnöksége tesz majd javaslatot a MOB elnökségének.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!