Karate
Hárspataki Gábor

Szikrázó csaták a sakktáblákon

Publikálva: 2020.03.03 Frissítve: 2020.03.03 Sakk

Legyőztük a BEAC-ot és a Sárkány DSÉ-t, de a SENSE már nagy falatnak bizonyult.

MTK Budapest III.–BEAC II. 7,5-4,5

Az első táblán Varga Péter megnyitása nem tűnt egyértelműnek, de a középjátékban viszonylag simán túljátszotta ellenfelét, így a végére nem is volt kérdés az egész pont. A második táblán Gehér Koppány ellenfelének megnyitáskezelése nem tűnt túl korrektnek, aztán a középjátékban valami elcsúszott. A harmadik táblán Buzás Bertalan jól kezdett, majd a középjátékban is nyerő esélyes állás jött ki, aztán érdekes, de egyértelműen nyerő bástyavégjátékra egyszerűsített. Sajnos a legvégén – rossz lépést követően – az ellenfél királya elég ellenjátékot biztosított, így döntetlennel ért véget a parti. A negyedik táblán Lyell Mark megnyitás után nem igazán tudott előnyt kihozni az állásából, mondhatni sima, korrekt remi lett. Az ötödik táblán Szabolcsi János megnyitási kavarása után már jobbnak tűnt az állása, majd az előnyösebb végjátékot simán váltotta egész ponttá. A hatodik táblán Csonkics Tünde megnyitása után egész kellemesnek tűnt az állás, majd a bonyodalmak után jó huszár/rossz futó állás jött ki, amit sajnos nem tudott kitartani, így vereség lett a vége. A hetedik táblán Fodor Balázs viszonylag simán nyert ellenfele inkorrekt megnyitása, majd taktikai elnézése után. A nyolcadik táblán Kovácsy Barnabásnak is érdekes megnyitás jött ki, majd a középjátékbeli egyszerűsítések után a gyalogelőnyös bástyavégjátékot simán nyerte. A kilencedik táblán Kálóczi Kristóf megnyitás teljesen korrekt és egyenlő volt, azonban az időzavarban rossz kitörés után elég komoly veszélybe került – már-már úgy tűnt, jobban is állunk ekkor –, azonban az ellenfél szép taktikai húzása véget vetett a partinak. A tizedik táblán Waldmann Iván betegen is vállalta a játékot. Gyors remiajánlata után – amit ellenfele érthetetlen módon elutasított – Iván szépen fokozta az állását, aztán amikor úgy nézett ki, nyerhet, kijött rajta a fáradtság, és sajnos remi lett a vége. A tizenegyedik táblán Surányi Pál megnyitása jónak tűnt, és végül meg is lépte a nyerő kombinációt, az ellenfele erre fel is adta a játszmát. A tizenkettedik táblán Haszon Kamilla Sára ellenfele nem a legpontosabb felállást választotta, ami végzetes hiba volt, sima győzelem a vége.

MTK Budapest IV.–Sárkány DSE II. 7,5-4,5

Yip Michael végig hátrányosnak tűnő állást mentett döntetlenre szívós védekezéssel. Varga Boldizsár állása a megnyitás után hátrányosnak tűnt, de pontos védekezéssel kiegyenlített, sőt, talán a végén már kicsit jobban is állt –  mivel azonban sietnie kellett a rapidra, indokolt volt a döntetlenre adás. Birovecz Jordán nagyon gyorsan nyert, ellenfele hibázott a megnyitásban, és nem volt kedve szenvedni, inkább feladta a partit. Lakatos Tamást sajnos túlkombinálták, és utána már reménytelen volt az állása. Ványa János partijában sokáig bíztunk, de a végét sajnos elkapkodta, így ellenfele ki tudta harcolni a döntetlent. Forgács András egységes partiban viszonylag simán verte ellenfelét. Szalay-Őcsák Bánk sötéttel aktívan, és ellenfelénél jobban játszva eléggé simán nyert. Koltai Dóra állása a megnyitás után nem volt biztató, összeszedett gyaloghátrányt is, de végül az ellenfél hibáját kihasználva gyalogelőnyre tett szert, amit biztos kézzel érvényesített. Barsi Botond Jordánhoz hasonlóan gyorsan nyert, miután a tábla közepén elfogta ellenfele vezérét. Kemény Vagyim nem tudott előnyt kihozni a megnyitásból, majd miután nem akart kockáztatni, döntetlenre adta az egál állást. Gervai István lépett elő az ötödik csapatból Géczi-Zajzon Kristóf betegsége miatt, de jól kezelte a váratlan helyzetet, és biztosan hozta a döntetlent. Mérő László sajnos túl kombinálta magát, és utána már nem volt esélye a parti megmentésére.

MTK Budapest V.–SENSE II.  5,5-6,5

Mátyássy Lázár – sokáig kiegyensúlyozott állásából – a középjáték végére gyalogot vesztett, majd még egyet áldozott az aktivitásért, a bástyavégjátékban azonban már nem talált reális esélyt. Bokorovics Berci sánc helyetti királyszárnyi gyalogrohammal előbb tisztet, majd hamarosan partit nyert. Csontos Dávid korán vezért nyert két tisztért, majd a királyállása, beszorult bástyája, és ellenfelének aktív tisztjei miatt komoly technikai nehézségei akadtak, melyeket hosszas szenvedés után végül sikeresen megoldott. Gergely Dani ötletesen játszott, majd vezércsere után, a kicsit jobb állását döntetlenre adta, hiszen délután még várt rá másik verseny. Tóth Lili, tanulva a múlt hétből, sötéttel is aktív játékra törekedett, és remek technikával fokozatosan játszotta túl ellenfelét. Kalocsai László királyállását szétrombolta az ellenfél bástyája, ami után nem talált védelmet. Radó Dávid minőséghátrányt szedett össze a megnyitásból, és bár egész sokáig remekül tartotta magát, nem volt igazi ellenesélye. Kemény Benjámin rossz napot fogott ki, gyalogot vesztett, és leszorult a középjátékban, majd sajnos sikertelenül futott a fél pont után is. Horváth András minőséghátrányban kezdte a középjátékot, és végig derekasan küzdött, aztán a már veszni látszó állásban ellenfele óvatlanul nyársba lépett. Radó Peti lesnellezte a partiját, ami azért sajnálatos, mert ebben a műfajban messze nem ő volt a jobb. Kiss Inez már a megnyitásban tisztet nyert, majd a parti további részében is igen magabiztosan játszott. Kovács András első csapatbajnoki partijában kissé lemaradt a fejlődésben, de gyalogot nyert, ellenfelének kinyílt királyállása ellen sokáig bátran támadott, nyerve is állt, végül azonban vezért és partit vesztett.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!