Karate
Hárspataki Gábor

Szép volt, Panka! (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.03.18 Frissítve: 2018.03.18 Vívás – kard

Márton Anna bronzérmet szerzett az athéni női kard világkupaversenyen.

Ilyen még nem volt – legalábbis nem tudunk róla. Gárdos Gábor, vezetőedző és Gulácsi Ferenc, válogatott edző nem emlékszik arra, hogy valaha jutott-e két magyar női kardozó a legjobb négy közé világkupaversenyen.

Márton Anna (MTK Budapest) és Pusztai Liza (BVSC) egyaránt érmet nyert az athéni, egyébként nagyon erős világkupamezőnyben. Pusztai Liza 17 évesen először jutott felnőtt világkupadöntőbe, és rögtön ezüstérmet nyert. Persze, tavaly júniusban volt ő már Eb-harmadik, de szakmailag ez a teljesítménye mindenképpen értékesebb.

Az állócsillagok általában többszázezer évnél kezdődnek, ennek ellenére Panka nem egészen 23 évesen kiérdemelte ezt a titulust. Nyert már összetett világranglistát, Universiádét, volt Eb–második, vb–harmadik, kadet- és junior-világbajnok. Néhány csöndesebb hónap után – nem is most kell csúcsformában lenni –, ismét villantott. Bronzig jutott –elképesztően sima (15-3, Bakasztova), majd iszonyúan szoros (15-14, Sao) főtáblás kezdést követően. A nyolcaddöntőben jól ismert rivális, a venezuelai Benitez konstatálhatta sokadszor Panka tudását (15-10), majd az éremért nagy skalp, a francia Lembach következett. Az elődöntőben a román Pascu akadályozta meg a magyar házidöntőt és az aranyérmet (12-15).

Gárdos Gábor, a válogatott és Márton Anna edzője így foglalta össze a napot:

– Nagyon, de nagyon boldogok vagyunk, és reméljük, ez a siker a csapatra is jótékony, ösztönző hatással lesz! Liza teljesítményére keresni is nehéz a szavakat. Kéthetes Európa–bajnokság után a felnőtt mezőnyben szárnyalt, gratulálok neki, és mestereinek! Pankával is nagyon elégedett vagyok, kellett az újabb szép eredmény. Számára a világversenyek a lényegesek, de a részsikerek elengedhetetlenek. Várjuk a csapatot, de azért ma este örülünk!

Eredmények. Női kard egyéni Világkupa, Athén, 181 induló.

A legjobb 32 közé jutásért:

Márton–Bakasztova (ukrán) 15-3, Pusztai–László 15-12, Mikulik–Andrejeva (fehérorosz) 9-15.

A legjobb 16 közé jutásért:

Márton–Sao (kínai) 15-14, Pusztai–Criscio (olasz) 15-11.

Nyolcaddöntő:

Márton–Benitez Romero (venezuelai) 15-10, Pusztai–Fox–Gitomer (amerikai) 15-6.

Negyeddöntő:

Márton–Lembach (francia) 15-11, Pusztai–Pozdnyakova (orosz) 15-14.

Elődöntő:

Pusztai–Brunet (francia) 15-9, Márton–Pascu (román) 12-15.

Döntő:

Pusztai–Pascu (román) 11-15.

Végeredmény: 1. Pascu (román), 2. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor) és Brunet (francia), …45. Mikulik Júlia, 46. László Luca, …73. Záhonyi Petra, 74. Katona Renáta, …117. Várhelyi Kata.

Forrás: hunfencing.hu

Szép volt, Panka! (LAPSZEMLE)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!