Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Stabilan a legjobbak között

Publikálva: 2018.10.16 Frissítve: 2018.10.16 Atlétika

Xéni idén két nagy versenyen is az első nyolcban zárt, de jövőre még rátenne egy lapáttal.

Klubunk többpróbázója, Krizsán Xénia számára véget ért az idei idény, és aligha lehet panasz a teljesítményére. Nyáron a hetedik helyen zárt a szabadtéri Európa-bajnokságon, télen pedig a fedett pályás világbajnokságon lett hatodik, ami remek rajtja volt a szezonnak.

– Rettentően fontos volt, hogy jól kezdjem az évet, hiszen világbajnokságról beszélünk. Ez volt életem második nagyobb fedett pályás versenye, és az első világversenye. Ugyan a felkészülésemet több sérülés hátráltatta, elégedett lehettem a hatodik helyemmel. Örültem, hogy egyáltalán befértem a mezőnybe, hiszen mindössze tizenketten indulhattunk  kezdte értékelését a 25 éves atléta.

A birminghami megmérettetésen előrébb is végezhetett volna Xéni, azonban a 800 méter nem sikerült a tervek szerint, de ebből is lehetett tanulni.

– Ha legközelebb ekkora lökdösődés van fedett pályán, már tudni fogom, mit kell tenni. Már a futam előtt ki kell gondolnom a taktikát, ki mögé kell beállni, így könnyebb lesz jobb eredményt elérni.

A leghosszabb futószám a nyár legfontosabb versenyén – az Európa-bajnokságon – már remekül sikerült: Xéni érte el a legjobb időt a távon, ezzel a hetedik helyen végzett összetettben.  

– Az első nagyobb megmérettetés volt, és az elvégzett edzésmunkához képest elégedett lehetek. Nagy önbizalommal indultam neki az Eb-nek, és hét számból csupán a gerelyhajítást rontottam el. A 6300 pontos teljesítményt már stabilan hozni tudom versenyről-versenyre, és várom, hogy egyszer kijöjjön belőlem az extra teljesítmény.

Ehhez persze az elvégzett munka mellett arra is szükség van, hogy végre sérülésmentes legyen a felkészülési időszak.

– Tavaly hét egyéni csúcsot értem el, idén pedig egyet sem, ami talán a sérüléseknek is betudható. Elsősorban arra kell a jövőben összpontosítani, hogy az ilyen egészségügyi gondokat elkerüljem, ebből kifolyólag máshogy fog kinézni a felkészülés: sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a regenerálódásra. A jégkamra, a masszázsok, a fürdőzés és a gyógytorna jobban az előtérbe kerülnek majd.

Ugyan egyéni csúcs nem született 2018-ban, Xéni megbízhatóan olyan teljesítményt nyújtott, amivel a világ legjobb többpróbázói között volt.

– A 800 méterem stabilizálódott az évben, de ez a szám azon is múlik, milyen állapotban vagyok mentálisan az adott nap. Gerelyhajításban 50-51 méterre vagyok képes, de természetesen itt is van előrébb, azonban a téli felkészülési időszakban erre kevesebbet koncentrálunk, mivel fedett pályán ez a szám nincsen. A legtöbbet 200-on kell javulnom: fontos, hogy nem pörgősen kell futnom, mert ahhoz nem vagyok elég gyors, inkább a lépéshosszra és az erőre kell figyelnem, ami jobb eredményhez vezethet. Úgy érzem, ha icipicit előre tudok lépni, és megtörik a lélektani határ, akkor jövőre folyamatosan jönni fognak az egyéni csúcsok.

A hétpróbázók helyzete különleges az atlétikán belül, hiszen évente mindössze egy-két alkalommal tudnak szerepelni összetettben, így ezek a megmérettetések különös jelentőséggel bírnak.

– Nem éreztem eddig nyomást amiatt, hogy kevés verseny van. A hétpróba mindig kiemelt esemény számomra, mert tudom, kétszer, maximum háromszor van lehetőségem végigcsinálni. Természetesen ezeket az alkalmakat várom a legjobban, de az egyéni versenyek is jól szolgálják a felkészülésemet.

Egyesületünk sportolója azt is elmondta, miért a hétpróbát, és miért nem az egyéni számok egyikét választotta, amikor elkezdett atletizálni.

– Mint ahogy mindenki más, én is minden számmal megismerkedtem. Általános iskolában a diákolimpiákon egyéni számokban és többpróbában is indultam. Nyolcadikos koromban utóbbin sikerült országos bajnoki címet szereznem, annak ellenére, hogy heti egy-két alkalmat edzettem csak, és nálam jóval profibb lányokat sikerült legyőznöm. Ez hatalmas lökés adott nekem, ezért maradtam a többpróbánál.

Jövőre hasonló lesz a program, mint idén: télen fedett pályás Európa-bajnokság, nyáron pedig szabadtéri világbajnokság vár a többpróbázókra.

– Minden esztendő fontos, és ez a jövő évvel sincsen másképp. 2019-ben is két kiemelt verseny lesz, de a lényeg az, hogy sérülésmentes legyen a felkészülésem, és akkor bármire képes lehetek. Ismét szeretnék a hétpróbázók elitjébe kerülni, és a hét minden edzésén arra fogok gondolni, hogy ez sikerüljön.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!