Keresés

Soha rosszabb kezdést

Publikálva: 2017.10.09 Frissítve: 2017.10.09 Sakk

Az MTK Budapest mindhárom sakkcsapata elégedetten állhatott fel az asztaltól az első fordulóban.

Az első táblán Csizmadia László szemre egyenlő vezércselben is képes volt nagy bonyodalmakat okozni ellenfelének. Ő tájékozódott jobban, és a technikai részt is magabiztosan játszva nyert Piroska István ellen. A másodikon Szabolcsi János Mészáros Mátyással küzdött, ahogy tavaly is, aki ezúttal sem számolt pontosan, így a kék-fehérek versenyzője gyorsan nyert. A harmadikon Laza Szabolcs hamar remizett az ellenfél legjelentősebb új igazolása, Marti György ellen. Fodor Balázs minden erejét összeszedve sikeresen kimászott gyanús pozíciójából, de ekkor kiengedett a figyelme, és Bea Boglárka szép mattkombinációjának áldozatául esett. Tóth-Katona Tamás kezdeményezése kifulladt, a másik szárnyon ellenfele betört, ennek is vereség lett a vége. Ugyancsak elbukta Fodor Péter is nehéz najdorfos partiját. Kovácsy Barna igazán két királyig játszott, de nem volt nyerhető a végjáték. Döntetlennel mutatkozott be kék-fehérben Waldmann Iván, aki pontosan 40 éve hagyta ott az MTK-t munkahelyének csapatába, a Statisztikába igazolván, és most nagy örömünkre visszatért. Gehér Koppány gyorsan és biztosan szedte szét ellenfele hosszúsáncát. Haszon Kamilla hatásos minőségáldozata és remek futói ellen nem volt ellenfelének védelme. Czumbel Péter tartalmasan és szellemesen vezetett partiban győzött. Fodor Kornél nagyon hullámzó játszmát játszott, amely döntetlennel végződött.

Pénzügyőr SE III. – MTK Budapest III. 5-7

Az első négy táblán mind az MTK sakkozói nyertek, míg az utolsó négyen nem termett számukra babér. Birovecz Ben Jordán nagyon simán verte a tapasztalt Molnár Emilt, de utána Michael Yip, Schreuder Misja és Ványa János is teljes pontot szerzett. A Sárkány DSÉ-ből hozzánk igazoló ifjúsági játékos, Lakatos Tamás is győzelemmel köszönt be. Gehér József és Hortobágyi Attila döntetlenje nagyjából hasonló játékerejű ellenfelek ellen született.

BEAC III. – MTK Budapest IV. 6-6

Koltai Dóra sötéttel sokáig próbálkozott magasabb élőjű ellenfele, Georgopulosz Alexandrosz ellen, de végül meg kellett elégednie a döntetlennel. Pirity Tamás magabiztosan fokozta gyalogelőnyös állását, és söpörte be a pontot. Koltai Dani a tőle szokásos higgadtsággal sötéttel hosszú partiban diadalmaskodott. Varga Boldizsár vezérszárnyi hadművelete gyalogelőnyös huszárvégjátékba torkollott, melyben biztosan takarította be a pontot. Csontos Dávid, az ellenfél Grünfeldjének egyetlen hibáját könyörtelenül kihasználva remek motívummal vezért és partit nyert. Szalay-Öcsák Bánk nyugodtan játszott, fokozatosan került fölénybe, és szép matt-támadással nyert. Géczi-Zajzon Kristóf ügyesen hozott létre gyengeségeket ellenfele táborában, majd vezetett sikeres vezérszárnyi támadást. Pirity Máté gyorsan játszott, és sajnos a végjátékban el is vesztette partiját. Sajben Máté nem a harcos kesztyűjében érkezett, kilenc lépés után – nem meglepő módon – úgy látta, az állás egyenlő, és ezt gyorsan pontosztozkodással realizálta is. Birovecz Bátornak a már-már nyerésig fokozható partija cserék után kiegyenlített lett, amit remire is adott. Kánai Bende a szokásosan gyanús megnyitáskezelés után cserékkel kiegyenlített, majd nyerő bástyavégjátékra tudott egyszerűsíteni. Vajda Ádám rendkívül nyugodtan, magabiztosan játszotta túl ellenfelét, bizonyítva, hogy a továbbiakban helye lesz a csapatban.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!