Keresés

Sávoly Gergő óriási sikere New Yorkban (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.04.29 Frissítve: 2018.04.29 Ökölvívás

Egykori sportolónk az MTK Budapestben kezdte amatőr pályafutását, Drexler Géza edzővel.

Sávoly Gergő óriási bravúrt hajtott végre azzal, hogy április 20-án megnyerte a New York-i Golden Gloves döntőjét a 91 kg-os súlycsoportban. A Ring Masters Championships néven futó amatőr torna a Nemzeti Arany Kesztyű bajnokság kvalifikációs versenye, amit májusban tartanak majd Omahában. Ezt a rangos amatőr tornát 1928 óta rendezik meg, először Chicagóban és New Yorkban tartották, majd az évek során országos bajnoksággá nőtte ki magát. A Nemzeti Bajnokságot nehézsúlyban korábban nem kisebb nevek is megnyerték, mint Muhammad Ali, Mike Tyson vagy a jelenlegi nehézsúlyú WBC világbajnok, Deontay Wilder. A tornagyőzelem, de akár már a részvétel is szinte garancia egy profi szerződéshez.

Hosszú és rögös út vezetett New York-ig, lássuk egy kicsit a kezdetektől Gergő karrierjét. Gergő családi örökségként hozta magával az ökölvívás szeretetét. Édesapja és nagybátyja is bokszolt, így szinte magától értetődő volt, hogy ő is már kisgyerekként kipróbálja. A kezdeti lelkesedés utána abbahagyta, de 13 éves korábban mégis csak megpróbálkozott vele újra, és milyen jól tette. Az MTK Budapestben kezdte amatőr pályafutását Drexler Géza edzővel. A fegyelmezett és szorgalmas munka meghozta gyümölcsét, és Gergő szinte mindent megnyert, amit amatőrként megnyerhetett. Hamar a válogatott tagja is lett, ifjúsági, junior és kétszeres felnőtt magyar bajnok is volt, és 2016-ban megnyerte a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyt. Nagy vágya volt, hogy kijusson a riói olimpiára, a kvalifikáció azonban nem sikerült. Ezután Gergő anyagi és egyéb okokból úgy döntött, hogy kiköltözik Németországba, és ott folytatja amatőr karrierjét. Jól mérte fel a helyzetét, hogy még korai lenne profinak állnia, tudta, hogy tapasztalatra és további meccsekre van még szüksége az amatőrök között. Berlinbe költözése után a Bundesligában folytatta karrierjét, ami fejlődése szempontjából és anyagi megfontolásból is jó döntésnek bizonyult. Elmondása szerint a Bundesligában egy mérkőzésért több pénzt kapott, mint itthon egy egész hónapra, emellett a németországi bokszélet, a kinti hozzáállás is jobban tetszett neki. Gergő őszintén elmondta a véleményét a hazai amatőr ökölvívó életről:

 „A magyar bokszolók és edzők azt mutatják egymás között, hogy mekkora család, de közben kétszínű mind, nem egyenes emberek. Beszariak elmondani a másikról a véleményüket. Furkálják egymást. Nem jó közeg. Elment tőlük a kedvem. Sok olyan ember van, olyan pozícióban az ökölvívásban, aki semmirekellő és csak a pénz érdekli. Hozzáteszem vannak kivételek, de kevés.”

Gergő számára 2016 után világossá vált, hogy külföldön kell karriert építsen. Ennek egyik fontos állomása volt a New York-i verseny is. Családi és baráti segítséggel tudott kijutni, ahol teljesítményével bizonyította, hogy helye van az elitben. A tornán négy meccsen vett részt, abból hármat pontozással, egyet pedig kiütéssel nyert. A döntőt az ökölvívás Mekkájának is nevezett Madison Square Gardenben tartották, már ez is óriási élmény egy ökölvívó számára, nem még győzni is. Ennek a győzelemnek köszönhetően Gergő már megkereséseket is kapott, de erről egyelőre nem szeretne többet elárulni. A felkészülését továbbra is az Amerikában folytatja orosz edzője, Ilja Meszicsev vezetésével. Reméljük, hogy a közeljövőben már profi szerződéséről is beszámolhatunk.

Forrás: http://www.boxtv1.hu

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!