Kézilabda
Fekete Bozsana

Sándor ötödik, Ádó hatodik lett a világkupán

Publikálva: 2017.11.11 Frissítve: 2017.11.11 Rövidpályás gyorskorcsolya

Kvótát érő helyen állnak a magyarok.

A magyarok közül az 500 méteren elért ötödik helyével Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának Sanghajban zajló harmadik állomásán, amelyen sem a férfi, sem a női váltó nem jutott döntőbe.

A legrövidebb táv tavalyi világbajnoka a B-döntőt megnyerve végzett előkelő pozícióban, míg öccse, Liu Shaoang az 1500 méteres fináléban lett hatodik.

Az 500 méter negyeddöntőjében a Liu fivérek azonos futamban szerepeltek, és Liu Shaolin Sándor könnyedén nyert, annak is köszönhetően, hogy mögötte testvére szabálytalansága miatt lemaradtak a riválisai. Liu Shaoang ugyanis kicsúszott, de meg is büntették a bírók. Az elődöntőben a 21 éves Liu Shaolin  Sándor harmadikként ért célba, így a kisdöntőben volt érdekelt, de ott megmutatta klasszisát, ugyanis az utolsó, negyedik helyről előretörve, parádés előzéseket bemutatva nyerte meg a négyes futamot.

Liu Shaoangot a 19. helyre rangsorolták, míg Knoch Viktort még csütörtökön az előselejtezős futamában kizárták, de ebben a számban így is három magyar áll kvótát érő helyen, mert Burján Csaba az előző két állomáson jó eredményeket ért el. A nőknél mindhárom magyar kiesett a csütörtöki selejtezőkben: Keszler Andrea 27., Kónya Zsófia 28., Jászapáti Petra pedig 30. lett, előbbi és utóbbi ennek ellenére kvótát érő helyen áll a vk-rangsorban.

A leghosszabb egyéni távon öt magyar szerepelt az elődöntőben, közülük viszont csak Liu Shaoang jutott fináléba. A junior világbajnok versenyző a legjobbak között hatodikként haladt át a célvonalon. Bátyja, Liu Shaolin Sándor 13., Burján Csaba pedig 15. lett, így mindhárman megerősítették olimpiai kvótát érő helyüket. A nőknél Heidum Bernadett a 15., Jászapáti Petra a 17. helyen zárt, míg a csütörtöki selejtezőben búcsúzó Keszler Andrea 34. pozícióban végzett. Heidum mostani jó szereplésével összesítésben feljött a legjobb 36 közé, így Jászapátival már ketten állnak indulási jogot érő helyen.

A két magyar váltó elődöntője nem sikerült jól. A vb-ezüstérmes női staféta futamában végig az utolsó helyen korcsolyázott a dél-koreaiak, az olaszok és oroszok mögött, míg a férfi négyesben Knoch Viktor kicsúszott. Mindkét kvartett a kisdöntőben indulhat a zárónapon.

Vasárnap az 1000 méter és a váltók döntőivel zárul a verseny.

A négyállomásos vk végén 500 és 1000 méteren 32-en, 1500-on 36-an jutnak kvótához a jövő februári, phjongcshangi olimpiai játékokra, de egy nemzetből legfeljebb három versenyző kvalifikálhatja magát számonként. Váltóban pedig nemenként a legjobb nyolc szerez indulási jogot. Jövő héten Szöulban zárul a vk-sorozat.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!