Atlétika
Krizsán Xénia

Salzburg után, Guadalajara előtt

Publikálva: 2019.03.12 Frissítve: 2019.03.12 Karate

Hárspataki Gábor nagy lépést tett az olimpia felé Salzburgban, és Spanyolországban sem adná alább.

Milyen volt a bulgáriai edzőtábor?

– Az Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében a bolgár válogatott tagjaival, illetve egy-két szerb versenyzővel vettünk részt a Szófiában rendezett nemzetközi edzőtáborban, ahol Antonio Oliva Seba, spanyol mester irányította a munkát.

– Mennyire nehéz – szó szerint és átvitt értelemben is – súlycsoportodbeli edzőpartnereket találni itthon?

Most már szerencsére nincs ilyen gond, nem kell más súlycsoportbeli ellenfelekkel készülnöm. Olyan összetartó az edzői társadalom, hogy klubokon átívelő együttműködések vannak, így az ország legjobbjaival küzdhetek az edzéseken is. Emellett persze azért járunk külföldre is, ezért voltam Bulgáriában, illetve nem sokkal korábban Kazahsztánban.

– A Dubajban rendezett, februári Premier League-verseny nem úgy sikerült, ahogy remélted: az osztrák Luca Rettenbacher az első körben kiejtett. Mi volt a baj?

Az akarással nem volt gond, megvolt bennem a tűz, de a döntő szituációkból rosszul jöttem ki, és görcsössé váltam. De nem búslakodtam sokáig, talpraálltam, kielemeztük a vereség okait, igyekeztem tanulni belőle.

– Ez egész jól sikerült: a következő, salzburgi versenyen meg sem álltál az aranyéremig, az elődöntőt leszámítva minden meccset nullára nyertél.

Minden ellenfelet alaposan kielemeztünk, felkészültünk, semmiképpen nem akartam, hogy úgy járjunk, mint Dubajban. Szerencsére minden klappolt, jól sikerült a bemelegítés, jó volt a sorsolás és a játékvezetés is.

– Említetted korábban, hogy a salzburgi verseny nagy súllyal esik latba az Európa Játékokra, illetve később az olimpiára való kvalifikációban. Hogy állsz most ezen a téren?

Jelen pillanatban a 11. helyen állok az olimpiai világranglistán, ami nagyon jónak mondható. A Salzburgban szerzett aranyéremmel az 5-7. helyig ugorhatok feljebb, amikor jövő hónap elején frissítik a világranglistát. Az első négy helyezett jut ki automatikusan Tokióba, ám mivel az első helyen álló Ken Nishimura a rendező ország sportolójaként azonnali szabadkártyát kap, így az 5. hely is kijutást érhet.

– Március 28. és 31. között rendezik az Európa-bajnokságot Guadalajarában, amely ugyancsak sokat számít a pontszerzés szempontjából. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Szeretném folytatni a jó szériámat, azaz 2017 és 2018 után az idén is éremmel térnék haza a felnőtt Európa-bajnokságról.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!