Atlétika
Jankovics Dániel

Sakksikerek minden szinten

Publikálva: 2015.10.10 Frissítve: 2015.10.09 Sakk

Több fronton is helyt kellett állniuk a kék-fehér versenyzőknek, és mindenki kitett magáért.

Magyar nyílt női bajnokság, Duna Open

A Magyar Sakkszövetségben szeptember 23. és október 1. között megrendezett 2015. évi Magyar nyílt női bajnokságon Terbe Julianna a hatodik helyet szerezte meg. Ikertestvére, Terbe Zsuzsanna a tizenegyedik, míg a paksi vendégjátékosok, Dudás Eszter és Szente-Varga Fruzsina a kilencedik, illetve a tizenkettedik helyen zártak.

A női bajnokság a Duna Open keretein belül zajlott, melyen több MTK-s ifjúsági versenyző, valamint Mark Lyell, FIDE mester is részt vett. A Brüll akadémista Marosi Levente és Berta Sándor szerepeltek a legjobban, akik a mezőny második, illetve harmadik legjobb ifjúsági eredményét érték el, és így 45, illetve 115 ponttal gyarapították értékszámukat. Ez a verseny remek felkészülés volt számukra a hó végén kezdődő korosztályos világbajnokság előtt.

Budapesti felnőtt csapatbajnokság (2. forduló)

Ismét hármas győzelemnek örülhetett az Budapesti felnőtt csapatbajnokságban az MTK Budapest együttese, ilyesmire legutóbb tavaly decemberben volt példa. A legnagyobb dicséret az V. csapatot illeti, hiszen két táblát leszámítva csak U12-es versenyzők győzték le, a jóval esélyesebb Pestszentimrei SK-t. Az MTK III. hatalmas küzdelemben múlta felül a legjobbjaival felálló SDSE II.-t, míg az MTK IV. a két tapasztalt FIDE mesterét is nélkülöző RLSE ellen tudott nyerni.

Budapest II. o.: Sárkány DSE II. – MTK Budapest III. 5-7
Budapest III.o.: Rákosligeti SE – MTK Budapest IV. 3-9
Budapest III.o.: MTK Budapest V. – Pestszentimrei SK 6,5-5,5

Nemzeti csapatbajnokság II. osztály (2. forduló)

Az MTK II. ezúttal a tavalyi hatodik helyezett Pásztói SE csapatát győzte le 10-2-re. Külön emeli a siker értékét, hogy a kék-fehérek nyolc ifivel ültek le. 

A csapatkapitány, Szabolcsi János beszámolója szerint, az első táblán Marosi Levente szívós pozíciójátékkal őrölte fel Bohati Tamás ellenállását, és sötéttel is győzni tudott. A másodikon Szabolcsi vissza tudott vágni Domány Mihálynak, aki tavaly legyőzte őt. Honos Attila a megnyitás után egy kiskombinációval gyalogot nyert, de hagyta kibontakozni ellenfele játékát, és a végjátékot már nem tudta megmenteni. Laza Szabolcs ellen nem életbiztosítás benonit játszani: ezúttal is simán győzött. Terbe Zsuzsanna hősiesen vállalva a kettős meccs fáradalmait (délután egyéni versenyen játszott) szintén simán nyert, mivel tehetséges fiatal ellenfelének nem sok fogalma volt a Szvesnyikov-változat stratégiájáról. Berta Sándor szorgosan gyűjtögette a gyalogokat: az öt gyalog előnyös végjátékban aztán ellenfele beszüntette az ellenállást. Fodor Balázs szokása szerint korán megkavarta az állást, ellenfele eltévedt, 15 lépéses villámgyőzelem lett belőle. Rozgonyi Áron előnyös támadóállást épített ki, de elrontotta, és sajnos veszített. Vitályos Mártonnak nagyon meg kellett küzdenie tisztelőnye érvényesítéséért, de végül sikerrel járt. Márta Dominik pozíciósan teljesen túljátszotta ellenfelét. Tóth-Katona Tamás hamar minőséget nyert, előnyét biztos kézzel érvényesítette. Czumbel Péter lenyert egy gyalogot, és simán győzött a végjátékban.

Jelen pillanatban az MTK Budapest vezeti a bajnokságot, ám ez könnyen változhat a közeljövőben: a következő fordulótól kezdve már egyszerre játszik az MTK I. és II., nem tudnak majd ilyen erőkkel felállni, mindenesetre igyekeznek megragadni az élmezőnyben.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!