Atlétika
Krizsán Xénia

Sakksikerek az ob-ról

Publikálva: 2017.07.04 Frissítve: 2017.07.04 Sakk

Szép hétvégét zártak sakkozóink.

Az MTK Budapest remek eredményeivel ért véget a korcsoportos magyar bajnokság Balatonlellén: egy arany- és két ezüstérem a mérlegünk, illetve további öt ifink a legjobb tízben, vagyis pontszerző helyen végzett. Az egyesületek pontversenyében így két fővárosi riválisunk, a Kőbánya SC és a Barcza GSC mögött a harmadik helyre futottunk be.

Marosi Levente országos bajnok lett a 18 év alatti fiúk között, vagyis a tavalyi bajnoki címét az eggyel magasabb korosztályban indulva is meg tudta védeni. Levente idén is első kiemelt volt, és nagyon magabiztos játékkal, szinte végig vezetve, veretlenül lett országos bajnok. Mivel azonban a mezőny szoros volt, még az utolsó fordulóban is izgulhattunk, ám a gyenge kezdés után magára találó vendégjátékosunk, Márta Dominik ellen végül a döntetlen is elegendőnek bizonyult, hogy holtversenyben ugyan, de megelőzze a KSC-s Polyik Pétert.

A 14 éves lányoknál Koltai Dóri holtversenyben első lett. A végeredmény igazságosnak tekinthető, Juhász Judit nemcsak a verseny első kiemeltje, korosztályának hazai legjobbja, hanem az egymás elleni partijukban is legyőzte Dórit, aki viszont ezt leszámítva veretlen volt. Két rosszabb állását is remire tudta menteni, az utolsó fordulóban pedig a nagy tét sem zavarta meg, ellentmondást nem tűrően győzte le Gömböcz Zsófiát. Dóri már egy ideje közel volt a korcsoportos élmezőnyhöz, hiszen tavaly is negyedik lett ugyanitt (illetve volt már Diákolimpián és rapid országos bajnokságon is egyéni negyedik), nagy öröm, hogy végre megérkezett a dobogóra.

A 12 éves fiúknál Juhász Ágoston már tavaly is közel volt korcsoportja dobogójához, de akkor az utolsó fordulóban nem tudott nyerni, a 2-5. helyen kialakult holtversenyben pedig neki volt a leggyengébb mezőnypontszáma. Idén nehezen indult be a versenye, a nyitó partiban nagy meglepetésre kikapott gyengébb ellenfelétől, ezt követően azonban letarolta a mezőnyt: öt győzelem mellett két döntetlennel fordulhatott rá a finisre. Ekkor az élen hatos holtverseny volt, az esélyesek mind egymással játszottak. Ágoston újabb győzelmével végül a holtversenyes 1-2. helyen zárt, ami ezüstérmet eredményezett.

Egy korcsoporttal feljebb éppen csak nem lett dobogós Kovácsy Barnabás, aki ideiglenesen még vezette is a versenyt, végül azonban a rapid ob után újabb negyedik helyezésnek örülhetett. Az utolsó fordulót követően a bronzéremért ötfős holtverseny alakult ki, ráadásul a 3-5. helyen még a Buchholz pontszám is megegyezett, igazi célfotós befutó lett. Barni végül mindössze fél ponttal alacsonyabb progresszív mutatójával maradt le a dobogóról, míg a negyedik helyet jobb TPR-rel tartotta meg.

Csodás versenye volt Czumbel Péternek, aki 20. kiemeltként végzett az oklevelet érő hatodik helyen. Ha az utolsó fordulóban a korosztályos élmezőnybe tartozó Papp Leventét legyőzi, még ezüstérmes is lehetett volna, de természetesen a remi is kiváló, a játszma alapján megérdemelt eredmény. Petinek 107 élőt sikerült nyernie, a legtöbbet az MTK-s delegáció tagjai közül. Ezzel átlépte a 2000-es határt is.

Ugyan oklevelet már nem kapott, de pontszerző helyen végzett, kilencedik lett Gehér Koppány, aki az utolsó előtti fordulóig még a dobogóért is harcban volt a 14 év alattiak közt. Ő magához képest kicsit gyenge versenyt futott, de végül sikerült az értékszámának megfelelő helyen zárnia. A legjobb tízben még két csapattárs található: Fodor Balázs és Márta Dominik, akik utolsó alkalommal vettek részt a korcsoportos ob-n. Balázs jól kezdett, ám később két előnyösebb állást is elremizett, majd a korosztályos szinten erős Czupor Attila kemény partiban gyűrte le őt. Az alacsony létszámú, de nagyon sűrű mezőnyben még az a furcsaság is megesett vele, hogy 4/8 ponttal ő lett az utolsó fordulóban az erőnyerő, és az így szerzett ponttal lépett előre a hetedik helyre. A Rapid ob-n ezüstérmes Dominiknek is felemásra sikerült a hete, ő azonban a bajnokság első fele miatt lehet elégedetlen. Egy hosszúsáncos kezdést követően a negyedik fordulóban erőnyerőként volt ideje rendbe tennie magát, majd a verseny második felében 4/5 pontos veretlen teljesítményt tett le az asztalra, így végül nyolcadik lett.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!