Atlétika
Nagy Marcell

Rákospalotai világelső (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.03.25 Frissítve: 2019.03.25 Karate

A legfrissebb karate-világranglistát a nőknél junior korosztályban, a -53 kilogrammos súlycsoportban a rákospalotai Ilankovics Alexandra vezeti. A Szabadkán született tehetség 13 éves korában költözött a családjával Budapestre, majd több költözést követően két évvel ezelőtt Rákospalotán telepedett le.

A Rózsák terei szerb iskolába jártam, ahol rengeteg sportot kipróbáltam – mesélte az újdonsült világelső. – Végül azonban döntenem kellett, hogy melyiket fogom komolyabb szinten is űzni. Nem racionális döntés volt, hogy végül a karate mellett maradtam.

Nem racionális, de mindenképpen jó döntés volt, hisz Szandra megérkezett a sportágba. A HKSE versenyzőjeként lépegetett előre a korosztályos ranglistán, ám az igazi nagy eredményei azt követően jöttek, hogy átigazolt az MTK Budapestbe.
Édesapámmal jól ismertük az itt folyó szakmai munkát, Fischer Mihály sensei személye pedig garanciát jelentett a további fejlődésre. Ráadásul úgy éreztük, hogy a nevelőegyesületemet már kinőttük, a fejlődés szempontjából meg szükségem volt komoly edzőpartnerekre – mondta a sportoló.

Nos, partnerből bőven akad a Nádastó utcai MTK Budapest karateteremben, ahol Alexandra érkezésével bombaerős női csapat alakult ki. Az U21-es Európa-bajnoki ezüstérmes Czagány Dóra, az ifjúsági olimpikon Baranyi Zsófia, a szintén válogatott Benkő Zsófia és Alexandra alkotta együttest hazai szinten nehéz lesz bárkinek is megelőzni.

Alexandra, aki korábban több nemzetközi és hazai versenyt is megnyert, világversenyen először csak a tavaly év végi velencei világkupán állhatott fel a dobogóra. Annak is a harmadik fokára.
A februári korosztályos Európa-bajnokság előtt a szövetség négy kvalifikációs versenyt jelölt ki – magyarázta Alexandra. – Én valamennyit megnyertem a súlycsoportomban, így esélyesként utaztam a dániai Aalborgban rendezett kontinensviadalra.

Ahol aztán Szandra esélyeshez méltó módon aranyérmes is lett juniorkorosztályban. Ezzel pedig rögtön a világranglista élére került. Úgy tűnik, lendülete továbbra is tart, hisz március elején, a Slovak Openen sem talált legyőzőre.
– Nagy vágyam, hogy az októberi, Chilében sorra kerülő korosztályos világbajnokságon – melyre már kvalifikáltam magam – szintén felállhassak majd a dobogóra – árulta el Szandra a leghőbb vágyát, és ismerve az elszántságát, a chilei éremszerzés nagyon komoly célkitűzés.

(Forrás:)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!