Atlétika
Magyari Zoltán

Polgárt és Gálfit díjazták

Publikálva: 2015.12.07 Frissítve: 2015.12.07

Egykori MTK sportolókat köszöntöttek.

Polgár Judit kapta meg a Nemzeti Sport 2015-ös karrierdíját. A sokszoros rekorder női sakkozó ünnepélyes keretek között vette át az elismerést. A teniszező Gálfi Dalma juniordíjat kapott.

A díjat – amelyet tavaly hoztak létre, és 2014-ben Erdei Zsolt vehette át – Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője adta át a nyáron visszavonult nemzetközi sakknagymesternek a napilap évzáró gáláján.

Polgár Judit 1976 július 23-én született, Budapesten. Nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, és egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, az U14-es és az U12-es korosztály ifjúsági világbajnoka a fiúk között. A sakktörténet legjobb női sakkozója. Legmagasabb pontszámát, 2735 pontot 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése az abszolút világranglistán a nyolcadik hely volt, amit először 2004 januárban ért el. A női világranglistát 1989-től megszakítás nélkül vezette 2015 márciusáig. Egyedülálló, hogy 12 éves korától, 25 éven keresztül a felnőtt női világranglista 1. helyezettje volt. 2014. augusztusban bejelentette visszavonulását az aktív versenyzéstől. 2015-ben a férfi válogatott csapatkapitányának nevezték ki.

Polgár Judit mellett a szaklap az év legjobb utánpótláskorú sportolóját is jutalmazta. A Nemzeti Sport juniordíját a teniszező Gálfi Dalma kapta meg. A versenyző távollétében az elismerést édesapja, Gálfi Tamás vehette át.

Gálfi Dalma 1998. augusztus 13-án, Veszprémben született. Felnőtt magyar bajnok, 2015-ben a US Open junior lány bajnoka, és ugyanebben az évben junior párosban wimbledoni bajnok, korosztályos világbajnoki bronzérmes, csapatban és párosban Európa-bajnok, és a magyar FED-kupa csapat tagja. Egyéniben öt, párosban két ITF-tornagyőzelmet szerzett. 2015. szeptember 14-én a junior lány világranglista élére került. A WTA felnőtt világranglistáján a legjobb helyezését 2015. október 19-én érte el, amikor a 294. helyen állt. Párosban a WTA ranglistáján a legjobb helyezése a 395.

A Nemzeti Sport gáláján kerekasztal-beszélgetést is tartottak sport és média témában Sz. Nagy Tamás, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese moderálásával. A jó hangulatú eszmecserén részt vett Császári Attila az Adidas, Siklós Erik a Magyar Olimpiai Bizottság, Sipos Jenő a Magyar Labdarúgó-szövetség, Buzgó József pedig a Nemzeti Sport képviselőjeként.

(forrás: nemzetisport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!