Kézilabda
Dakos Noémi

Piros Zsombor lendített az egész utánpótlás ügyén (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.01.01 Frissítve: 2017.12.31 Tenisz

A magyar teniszutánpótlás idei legnagyobb sikerét az MTK Budapest versenyzője, Piros Zsombor aratta, az Australian Open egyéni juniorversenyének megnyerésével. Juhász Gábor, a szövetség sportigazgatója beszélt Zsombi és a többi tehetség idei évéről az utanpotlassport.hu-nak.

Ha csak egyetlen pillanatot lehetne kiemelni a magyar teniszutánpótlás 2017-es szerepléséből, akkor az csakis Piros Zsombor győzelme lehetne az Australian Open juniorviadalán. Hiába, a tenisznek megvannak a saját hagyományai, s vele a saját topversenyei. S ez korántsem egyezik más sportágak ízlésvilágával. Világbajnokság ide, kontinensviadal oda, a teniszben még mindig a négy Grand Slam az, ami igazán számít. A január végén még csak 17 éves magyar fiú tehát megütötte a korosztályos főnyereményt, amikor szetthátrányból fordítva megverte az izraeli Isai Olielt. S bár már azzal történelmet írt, hogy első magyar fiúként döntőbe jutott, a győzelemmel volt teljes a diadal. Igaz, a biztonság kedvéért azért július végén, Svájcban, az U18-as Európa-bajnokságot is megnyerte. A fiúk között ő az első magyar, akinek ez utóbbi sikerült. Bár 2009-ben egy bizonyos Fucsovics Márton már játszott döntőt a korosztályos kontinensviadalon. És vesztett francia ellenfele ellen. Zsombor viszont legyőzte a szintén francia riválisát. Lehet-e jobb előjellel felnőtt karriert kezdeni?

Az utánpótlásban Zsombor ausztráliai győzelmét tartom az idei év legnagyobb sikerének, a legfontosabb eseményének viszont a Budapesten megrendezett U16-os csapat-világbajnokságot – idézi fel a fiatalok szempontjából legfontosabb történéseket Juhász Gábor, a szövetség sportigazgatója. – A fiúk a hetedik, a lányok pedig a tizedik helyen végeztek. Pontosan ott, ahol szerintem éppen tartunk. Most futott ki a nagy generáció, amelyet Valkusz Máté, Piros Zsombor, Gálfi Dalma, Stollár Fanny és Bondár Anna neve fémjelzett. A hazai viszonyok között nem tudunk kétévente hasonlóan erős generációkat felnevelni, így az újabb kiugró eredményekre most kicsit várnunk kell. Azzal viszont büszkélkedhetünk, hogy a négy évvel ezelőtt indított szakmai programok és a megnövekedett állami támogatás révén megerősített versenyeztetési rendszerünknek köszönhetően átlagos, de a korábbiaknál sokkal szélesebb és erősebb bázisunk alakult ki az alsóbb korosztályokban. A sport törvényszerűsége szerint pedig csakis innen nőhetnek ki az új Piros Zsomborok.

A korosztályos válogatottak további szerepléséről IDE kattintva tudhat meg többet.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!