Atlétika
Vári Péter

Pigniczki Fanni döntős, 8 éve nem látott remek magyar siker (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.09.19 Frissítve: 2019.09.19 Ritmikus gimnasztika

Pigniczki Fanni kvalifikálta magát a Bakuban zajló ritmikus gimnasztika világbajnokság egyéni összetett döntőjébe, 2011 óta nem látott sikert elérve ezzel. Az MTK Budapest tornásznője a 23. helyen jutott be élete első vb-fináléjába, melyben 16 (vagy 17, attól függően, hogy az ötkarikás házigazda Japán versenyzője hogy teljesít) olimpiai kvótát osztanak ki. A magyar válogatott a 20. helyen végzett az egyéni csapatversenyben, melynek aranyérmét Oroszország hódította el.

Van, amikor dolgozni kell, van, amikor imádkozni.  Most például ebben a sorrendben. Az kvázi biztos volt, hogy Pigniczki Fanni karika-, labda- és buzogánygyakorlata pontszámát viszi a huszonnégyes összetett döntőről határozó összevetésbe, ez a szalaggal kapott 17.500 után biztos is lett. A 2014 után ismét vb-résztvevő (akkor a kéziszercsapatban volt) Boldizsár Blanka 13.300, Juhász Anna 15.200 pontot gyűjtött szalaggal, a magyar válogatott így az 20. helyen végzett az egyéni csapatversenyben.

Aztán jöhetett az ima. Pigniczki Fanni a 18. helyen állt, biztos volt, hogy bejön elé még egy-egy orosz és fehérorosz, és kérdés, még mennyien a közeli riválisok közül. Pengeélen a döntő. A finnek nem tudnak javítani, a kazahok sem, a kínaiak sem, az üzbégek sem. A hazai Zohra Agamirova óriási nyomás alatt megcsinálja, bejut a döntőbe. Az utolsó csoport előtt az MTK tornásznője a 23. az eredményjelzőn, de három orosz és három fehérorosz van előtte, márpedig közülük csak 2-2 juthat tovább.

Egy francia. Egy görög. Egy lett. Két spanyol. „Csak ennyit” kellene kibírni. Tenni már nem lehet semmit, innen a döntő sorsa a vetélytársak és a pontozók kezében van. Öt hely szabad, tíz versenyző pályázik. A spanyol María Anó elszáll. Polina Berezina is elsőre, de megóvják a spanyolok a pontot, és „másodfokon” kap valahogy egy tizedet, Pigniczki Fanni elé kerül 0.025-tel. Aztán érkezik a görög Eleni Kelaiditi. Elejti egyszer a buzogányt. Elejti kétszer. A lett Jelizaveta Polcanaja rettentően elrontja gyakorlatát.

Pigniczki Fanni összetett döntős! Az első magyar finalista 2011 óta, amikor Montpellier-ben Vass Dóra bekerült a legjobb 24 közé. Messze az elmúlt évek legjobb eredménye!

És így nem számít, hogy az első napon lepontozták a délelőtti csoportokat, nem számít, hogy nem adták meg a jogos magyar óvást, és még az sem számít, hogy pontozói panelt, sőt, technikai bizottsági tagokat kellett cserélni menet közben, a több helyről megerősített pletyka szerint tulajdonképpen alkalmatlanság miatt. Illetve ez mind nagyon is számít, és semmi jót nem jelent a sportág szempontjából, de a magyar öröm szempontjából most nem érdekes.

Pénteken Pigniczki Fanni kiléphet a szőnyegre az összetett vb-döntőben. Életében először. Örömtorna lesz. A legjobb fajtából. Több száz kapott üzenetét még nem nézte meg, bár a gratulációk után alighanem négyszámjegyű lesz az értesítések száma. Pigniczki Fanni ugyan már volt Eb-16., de a vb-döntő szakmailag ennél is nagyobb szó, pláne egy olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – Deutsch-Lazsányi Erika és Gelle Noémi tanítványa fáradtan, ám boldogan értékelt.

– Hogyan ment ki a tavalyi világbajnokságon a csarnokból, s hogyan távozik most?

– Tavaly Szófiában nem kimentem a csarnokból, hanem valósággal kikullogtam, mert annyira szomorú voltam. Ott egyik szer sem jött össze. Viszont elhatároztam, hogy a következő vb-n ez nem történhet meg még egyszer, ilyen nem fordulhat többé elő.
– Mi változott?
– Változtattunk szakmailag is, mentálisan is a felkészülésemen. Most úgy megyek ki a kvalifikáció végén a teremből, ahogy elterveztem. Ami tőlem tellett, megtettem. Tavalyelőtt az elején jól álltam, közel voltam a döntőhöz, de ez váratlanul ért, és nem is gondoltam bele, hogy lehetséges a finálé. Tavaly úgy voltam vele, hogy menjünk neki, de semmi sem jött össze. Most úgy jöttünk ide, hogy nekivágunk, és most minden másképp lesz. Másképp is lett.
– A döntő már örömtorna lesz?
– Óriási pozitív töltést ad, hogy holnap megint szőnyegre állhatok négy szerrel. Nehéz lesz – fárasztó az ilyen lebonyolítású verseny, mindenki kimerült, következik az ötödik nap, és még négy gyakorlatot kell bemutatnunk. De maga a sikerélmény óriási energiát ad. Minden nap úgy keltem fel, hogy ma kezdődik a verseny, tiszta lap, mintha az előző nap meg sem történt volna. Nem foglalkoztam a saját pontjaimmal, nem foglalkoztam más pontjaival, magamra összpontosítottam. Ez valamilyen szinten megnyugtató, mert nem idegesítem magam azon, hogy nekem mennyi kell, vagy hogy ki előzhet meg. Már az első nap után éreztem, hogy ez egy nagyon fárasztó verseny lesz. Este úgy éreztem magam, mintha egy tíznapos edzőtáboron lettem volna túl. Teljesen felkészülni a vb-re nem lehet. Készültem rá, hogy fárasztó lesz, de nem gondoltam volna, hogy ilyen kimerítő.

A magyar egyéni versenyzők szereplését Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke értékelte a lelátón.

– Alkalmazkodtunk a világbajnokság szlogenjéhez: a tündérmesék valóra válnak! A ciklus elején inkább az európai szintű versenyekre koncentráltunk, legyen meg a top Európa-bajnokság, legyen meg az Európai Játékok-kvalifikáció. Fanni 2017-ben nagyon jól állt a világbajnokságon két nap után, de megijedt a lehetőségtől, a tavalyi vb-t inkább hagyjuk. Idén az volt a megállapodásunk, hogy nagyon rákoncentrálunk az első félévre, s arra, hogy ott minden összejöjjön, amit elterveztünk. A világbajnokságon az volt a cél, hogy megfeleljünk a kihívásnak: négy nap, négy szer, hiba nélkül, és megnézzük, hogy ez mire elég. Az Európa-bajnokságon nagyon jól versenyzett idén is, tavaly is. Minden lánnyal meg vagyok elégedve. Juhász Anna mentálisan nagyon sokat fejlődött, magát kellett legyőznie, hogy elhiggye magáról: ilyen szintű tornász. Tökéletesen megugrotta a feladatot, csillagos ötösre vizsgázott fejben. A régi-új vb-szereplő Boldizsár Blanka és az abszolút újonc Juhász Emma nagyon rövid idő alatt felnőtt a feladathoz, felkészítő verseny nélkül voltak itt, s nem okoztak csalódást. A döntőtől alapvetően azt várom, hogy Fanni élvezze azt, amit megcsinált, élvezze, hogy itt lehet. Nagyon megérdemelte. Pláne, hogy olyan versenyzőről van szó, aki elsőként érkezik edzeni a terembe és utolsóként hagyja el azt.

RITMIKUS GIMNASZTIKA 37. (OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS) VILÁGBAJNOKSÁG, BAKU
Egyéni összetett. A kvalifikáció végeredménye. 1. Dina Averina (orosz) 71.350, 2. Linoj Asram (izraeli) 68.400, 3. Arina Averina (orosz) 67.750, ...25. Pigniczki Fanni 58.200, ...54. Juhász Anna 51.450. Pigniczki Fanni döntőbe jutott. Egy országból csak 2 tornász juthat döntőbe, így egy-egy orosz és fehérorosz versenyző nem számít az összevetésbe, Pigniczki Fanni a 23. helyen kvalifikálta magát.
Egyéni csapatverseny. Végeredmény. 1. Oroszország (Arina Averina, Dina Averina, Jekatyerina Szeleznyova) 186.500, 2. Izrael 174.750, 3. Fehéroroszország 168.550, ...20. Magyarország (Boldizsár Blanka, Juhász Anna, Juhász Emma, Pigniczki Fanni) 142.450

Forrás: Nemzeti Sport
Fotó: Ulrich Faßbender, Adriana Eleonora Patru

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!