Atlétika
Szabó Beatrix

Pénteken rajtol a magyar rapid nyílt sakkbajnokság

Publikálva: 2020.07.16 Frissítve: 2020.07.16 Sakk

Pénteken kezdődik Ajkán a háromnapos magyar rapid nyílt sakkbajnokság, amelyen a legkisebbektől kezdve a nagymesterekig bárki elindulhat – az MTK Budapest színeit nyolc ifjú képviseli.

Férfiak és nők, fiúk és lányok egyaránt farkasszemet nézhetnek egymással az Ajkán holnap kezdődő háromnapos rapid nyílt országos bajnokságon.

– Sokaknak nagy lehetőség arra, hogy a nála jóval tapasztaltabb versenyzőkkel szemben tegye próbára magát. Többen úgy tekintenek a rapidszakágra, mint a sakk szórakoztatóbb, játékosabb ágazatára – vélekedik Kocsis József szakosztályvezetőnk.



A szakember persze ez utóbbi mondatának miértjére is kitért.

– A rapidversenyek sajátossága, hogy jóval gyorsabb az eredeti játéknál, tehát rövidített. Természetesen tudni kell játszani hozzá, de egyéb adottságokra egyaránt szükség van: például a reakciógyorsaságra. Nem túl gyakori, de láttunk már olyat, hogy a nagymesterek nem képesek ugyanazt a szintet képviselni rapidban, mint ami egyébként tőlük megszokott. Ugyanez fordítva is igaz lehet, az alacsonyabban rangsorolt sakkozók között; akadnak olyanok, akik ebben a játékban erősebbek.

Az MTK Budapestet nyolc fiatal képviseli Ajkán, közülük néhányan akár meglepetést okozhatnak.

– Komolyabb eredményre nem számítanak, inkább annak örülnének, ha a nagymesterek bármelyikével találkozhatnának a viadalon. Klubunkat Kovácsy Barnabás, Fodor Balázs, Öngüt Tamás, Gehér Koppány, Forgács András, Szaky-Öcsák Bánk, Farkas Ottó és Fodor Kornél képviseli. Közülük Kovácsy, Öngüt és Gehér ki is tűnhet a mezőnyből azzal, ha a mezőny első harmadában végez vagy a legjobb harminc közé jut.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!