Taekwondo
Salim Sharif

Patakfalvy Miklós nyolc danos mester

Publikálva: 2017.07.23 Frissítve: 2017.07.23 Taekwondo

Kilenc év múlva jöhet a következő

Patakfalvy Miklóssal, az MTK Budapest Taekwondo szakosztály vezetőjével, a Magyar Taekwondo szövetség elnökével beszélgettünk, aki nyolcdanos mester lett.

– Hogy zajlanak az ilyen vizsgák? Mit kell teljesíteni, bemutatni?

– Természetesen ehhez az kell, hogy az első hét dan meglegyen, de külön eredménybéli elvárás nincsen, igaz, ezek pluszként számítanak. Maga a vizsga ahhoz a feltételhez van kötve, hogy meglegyenek a különböző fokozatok, és hogy elteljen a megfelelő idő a két vizsga között. Az első danról a másodikra például egy évet kell várni, a másodikról harmadikra viszont már kettőt, a hetedikről nyolcadikra pedig már nyolcat – mesélte a 63 éves szakember.

Továbbá van lehetősége mindenkinek az élete során egyszer egy fokozatot kihagyni. A vizsgán gyakorlati részt is kell produkálni, de nem olyan sokat, mint az első pár alkalommal, inkább a sportágban elvégzett munka számít. Emellett egy tízoldalas esszét is be kell nyújtani, amit én a taekwondo oktatásának hatékonyságáról írtam. A velem együtt – kilencedik danra – vizsgázó nyolcvanéves mester szó nélkül végigcsinálta a négyórást edzést, ami ilyen korban egészen elképesztő. A begyakorolt ütéseket, rúgásokat és formagyakorlatokat mind abszolválta – lelkendezett Patakfalvy, aki kilenc év múlva, 72 évesen léphet újra szintet.

– Rögtön megérkezik az eredmény a vizsga után?

– Nem. Ami azt illeti, még most sem kaptuk meg a hivatalos információt. Félig hivatalos forrásból tudom, hogy jó eséllyel átmentem. Levélben jön majd az értesítés, ami körülbelül szeptemberben érkezhet meg.

– Ezután már csak két lépés van.

– Igen. A kilencedik danra szintén vizsgázni kell, a tízedik pedig adományozott, tiszteletbeli fokozat. Olyan embereknek jár a tizedik dan, mint Juan Antonio Samaranch, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik korábbi elnöke, akinek vezetése alatt a taekwondo olimpiai sportág lett, Bill Clinton, vagy Jacques Rogge. Ez kitüntetés azok felé, akik közéleti tevékenységükkel Korea nemzeti sportját, ezzel a kultúrájuk egyik szeletét valamilyen módon szolgálták. Tényleg csak nagyon kevesen érdemelhetik ki, ezért nem is számítok rá, hogy erre a szintre jutok egyszer, de azért remélem a kilencedik danra kilenc év múlva még képes leszek.

Fotó: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!