Tenisz
Gálfi Dalma

Panka feltenné az i-re a pontot

Publikálva: 2017.06.07 Frissítve: 2017.06.07 Vívás

Márton Anna éremért megy a grúziai Európa-bajnokságra.

Márton Anna, az MTK Budapest versenyzője ezüstérmet szerzett a moszkvai világkupa-viadalon. A 22 éves kardvívó már a legjobb 64 között nagyágyúval, a francia Margaux Rifkisszel találkozott.

– Az első, Rifkiss elleni meccs volt a legnehezebb – idézte fel a hétvégi versenyt Panka. – Kifejezetten erős, kellemetlen ellenfél, csak elrontotta a csoportját, így kerülhettem össze vele tábla egyesként az első asszóban. Tudtam, hogy nem lesz könnyű ellene, már találkoztam vele korábban is az idén, akkor is szoros volt. Ezzel együtt kihoztam ebből a szituációból a maximumot, oda tudtam tenni magam már az első körben.

Az ezt követő négy asszót meglehetősen simán, magabiztosan hozta Panka, ám a döntőben a szintén francia Charlotte Lembach útját állta.

– Nagyon csalódott voltam az ezüst miatt, mert egész nap jól ment a vívás. Talán túlságosan is akartam az aranyat, görcsössé váltam, így nem tudtam az egészen addig mutatott okos, könnyed vívást produkálni a fináléban. Azóta persze átbeszéltünk mindent az edzőmmel, így utólag már tudok örülni az ezüstnek.

A moszkvai volt a világkupa-sorozat utolsó állomása: Panka négy ezüst-, és egy aranyéremmel zárta a szezont.

Elégedett vagyok az idei teljesítményemmel, bár nem nyertem meg mindent – értékelt a 22 éves kardozó. – Ez persze nem baj, még marad motiváció a következő évre. Úgy érzem, az idén rázódtam bele igazán a felnőtt mezőnybe, pedig nem volt könnyű a kevésbé jól sikerült olimpia után. De összességében sok erőt adott az idei év.

Bár véget értek a világkupa-sorozat küzdelmei, a neheze még csak most jön Márton Anna számára: júniusban az Európa-bajnokságon, júliusban pedig a világbajnokságon lép pástra.

– Az idei teljesítményem alapján álszerénység lenne azt mondani, hogy nem éremért megyek az Eb-re, csalódott lennék, ha nem jönne össze. Ha úgy tudok vívni, mint eddig, akkor meg kell, hogy legyen a dobogó. Fontos lenne, hogy csapatban is kijöjjön a lépés, egyrészt mert egész jó társaság kezd összeállni, másrészt van némi hiányérzetem ezen a téren.

A világranglista második helyén álló Panka elárulta, nem csak az érem a tét számára a következő két világversenyen.

– Nagyon szeretném, ha állandósítani tudnám az eddig mutatott formám, ha kerek évet zárhatnék. Nem ereszthetek le, ezen a két versenyen tehetem fel az i-re a pontot.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!