Atlétika
Jankovics Dániel

Óriási sikerek az Aeon-kupán

Publikálva: 2016.09.23 Frissítve: 2016.09.23 Ritmikus gimnasztika

Remekül szerepeltek az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázói az egyesületi világbajnokságon. A szakosztály elnökével, edzőjével, Deutsch-Lazsányi Erikával értékeltük a Japánban elért eredményeket, de beszéltünk az izraeli világkupáról is.

– Nem olyan régen tértetek haza Tokióból, az AEON-kupáról, az egyesületi világbajnokságról, ahol rekordszámú ország versenyzője között kiválóan szerepeltetek.

– Az MTK Budapest az ötöfik helyen végzett, ez az eddigi legkiemelkedőbb eredményünk. Nem számítottam a verseny előtt erre, mert én a pesszimista, vagy inkább a realista típusú edzők közé tartozom. Amikor a melegítést figyeltük, látható volt, hogy jó eredményt lehet elérni, de csapatversenyről beszélünk, ahol két felnőtt és egy junior tornász eredményét adják össze, így ha csak kicsi hiba is csúszik a gépezetbe, akkor nagyon nagy változás történhet a csapateredmények tekintetében. Nem ismertük az összes versenyzőt, így csak tippelni tudtunk, hogy hova várhatjuk a lányokat, de a megérzésünk is az volt, hogy ha tízen belül sikerül végezni, már nagyon boldogok leszünk. Az első versenynap után nyolcadik helyen fordult az MTK Budapest, és a második nap után, köszönhetően annak, hogy a többiek hibáztak – persze mi is – az ötödik helyen zártunk. A legjobb három egyesület tudott bejutni a kiemelt csoportba, ahol a tavalyi év legjobbjaival top finálét rendeztek. Most éreztük azt, amikor menet közben jön meg az étvágy: mi,  a bemutatott gyakorlatoknál három nagy hibát is vétettünk, és míg a verseny előtt nagyon örültem volna, ha a legjobb tíz között végzünk, végül már azt számolgattuk, hogy ha a három gyakorlatból, csak egyet megfogunk, akkor tovább is jutunk. Az esélytelenek nyugalmával mentünk, aztán meg bosszankodva jöttem el, hogy miért nem jutottunk tovább, de így legalább a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy van keresnivalónk, és jövőre már nem úgy készülünk, hogy „csak” tisztességgel képviseljük az MTK-t, hanem úgy, hogy tovább is jussunk.

– Két felnőtt- és egy juniorversenyző szerepelt az Aeon-kupán.

– Juhász Anna képviselte az MTK Budapestet a juniorok mezőnyében, ahol harminckét versenyző lépett szőnyegre. Anna az utazást megelőzően vírust szedett össze, úgyhogy nagyon gyengén ült fel a repülőre, pluszban még a hét óra időeltolódás is küzdelmet jelentett számára, de sportoló mivoltát igazolta, mert nagyon szépen dolgozott. A négy gyakorlatából egyben hibát vétett, így a nyolcadik helyen végzett, de hasonló érzésem van: ha a verseny előtt azt mondják, hogy Anna nyolcadik, akkor aláírom, de úgy, hogy láttuk a mezőnyt és Anna teljesítményét – még ilyen kis gyengécskén is –, abszolút reális lett volna neki a harmadik, negyedik, ötödik hely, de akár dobogóra is tudott volna kerülni.

– Két felnőttünk?

– Kis Alexandra a hatodik helyen végzett, nagyon nagy meglepetésre, hiszen a felnőtteknél hatvannégy tornász lépett szőnyegre. Eszembe nem jutott, hogy ilyen eredményt fog elérni. Szandi elég jó periódusban van, az utolsó két világkupán nagyon szépen dolgozott és ezt a kiegyensúlyozott teljesítményét tudta hozni itt is. Én csak azt kívánom neki, hiszen ő első éves felnőtt, hogy ezt a kiegyensúlyozottságát és higgadtságát próbálja meg konzerválni és elrakni a következő évekre. A másik versenyzőnk Pigniczki Fanni, aki Szandival egyidős, nagyon tehetséges leány. Ő, egy gyakorlatát nagyon szépen megcsinálta, a másik háromban súlyos hibákat vétett. Annyi szól a mentségére – nem mintha mentegetni kellene, hiszen huszonkettedik helyen végzett még így is –, hogy az első napon két nagyon szép gyakorlatot mutatott be, de az elsőnél megállt a zene. A szabálykönyv úgy rendelkezik, hogy ebben az esetben meg kell ismételni a gyakorlatot. Ilyenkor elég nehéz a versenyzőnek, hogy miután megcsinálta a gyakorlatot, akkor be kell mutatnia újra. Az ismétlésnél már csak két ejtéssel tudta bemutatni, és nagyon haragudott magára. Azt láttam, hogy ahhoz nagyon fiatal – tizenhat évesen, fél éves felnőtt versenyzőként –, hogy ilyen kudarcot feldolgozzon, és ez a hangulat megpecsételte a második napját is. Minimális harag sincs a lelkemben, hogy ő három gyakorlatot elrontott. Nagyon érdekes volt edzőként látni ezt a fajta szituációt, hogy amit megcsinált hibátlanul, azt tíz perccel később két ejtéssel hozta le, ezáltal teljesen más dimenzióba került a versenyen. Meg kell tanulnunk, az ilyen helyzeteket kezelni.

– Alig jöttetek meg, de már elutazott a csapat Izraelbe, ahol Grand Prix lesz a hétvégén.

– Magyarországot fogja itt képviselni Kis Alexandra és Pigniczki Fanni, edzőként Lauber Zsófia utazik velük. Nem készültünk erre a versenyre. Japánban voltunk, amikor megkaptuk a hivatalos felkérést az izraeli tornaszövetségtől és az eilati Maccabi Sportklubtól, hogy nagyon-nagyon szeretnék, ha az MTK Budapest képviseltetné magát ezen a versenyen. Nem is gondolkodtunk rajta, már kintről elkezdtük szervezni a lányok utazását. Ez a verseny, nincs benne a felkészülési tervünkben, úgyhogy bónusz-játék. Bízom benne, hogy a lányok jól fognak szerepelni, mert már azt nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy őket név szerint kértek. Felajánlották a rendezők, hogy fizetik a szállásunkat, ellátásunkat. Ez megint más érzés a sportolónak, hogy itt most nem az van, nem ő jelentkezett, hanem szeretnék ha kifejezetten ő venne részt ezen a versenyen. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!