Keresés

Nyertünk és vesztettünk

Publikálva: 2018.10.29 Frissítve: 2018.10.28 Sakk

Zajlanak a bajnokságok.

Szabolcsi János, csapatvezető beszámolója.

Nagyon nehéz fordulóra készültünk. Csapatunk négy erős játékosa a korcsoportos világbajnokságon játszott, illetve edzősködött, további ketten a szlovák csapatbajnokságban szerepeltek. Az is felmerült, hogy játsszuk le máskor ezt a meccset, de aztán úgy döntöttünk, hogy ilyen erős játékosállománnyal ezt is kibírjuk. Az MTK II. is elkezdte, mindjárt az abszolút bajnokesélyes BEAC ellen. Az NB I/B-ben ellenfelünk a Dunaharaszti II. volt, és mivel az NB I-ben még nem kezdődött el a játék, erősen tudtak felállni, két-három olyan játékossal, akik a továbbiakban az első csapatukban játszanak. Ennek ellenére:

MTK Budapest–Dunaharaszti II. 9-3

Először is szeretném megköszönni, hogy ma mind a 24 játékos pontosan érkezett, és mindenki nagyon komolyan játszott! Köszönet a három tartaléknak is, hogy készen álltak az esetleges beugrásra.

Az ilyen meccseken a követendő taktika: nem partit veszteni. A remik mellett biztosan lesz 2-3 játékos legalább, aki nyer majd. Ezt a taktikát be is tartottuk, egy partit vesztettünk, azt is akkor, amikor már a csapatgyőzelemhez elegendő pont be volt írva. Az utolsó öt tábla nyert. A vb-n küzdő Egyed Juditot Haszon Kamilla helyettesítette – kiválóan. Energikus támadása elég hamar átütött. Laza Szabolcs ismét nagyon meggyőzően játszott, biztosan verte rutinos ellenfelét. Mark Lyell szellemes, áldozatos támadása átütött, Honos Attila pedig világossal is kedvenc sötét rendszerét játszotta nagyon eredményesen. Gehér Koppány hamar nyerve állt, aztán órákat  szöszmötölt az előny érvényesítésével, a végén persze behúzta. Juhász Kristóf jól bonyolított, tisztjei betörtek az ellenfél állásába, aki vezéráldozatra kényszerült, de ez sem segített rajta. Marosi Levente küzdelmes, dinamikus partit játszott, amit ellenfele súlyos  hibájának kihasználásával egyszer csak megnyert. Kállai Gábor, Halász Tamás és Szabó Balázs okos versenytaktikai remikkel segített a csapatnak, míg Louis Roos keményen küzdött, amíg elérte a döntetlent. Jean-Luc Roos vesztett egy nagyon vad állásban, ahol valószínűleg több nyerést is kihagyott.

MTK II.–BEAC-Barcza  4,5:7,5

Ahhoz képest, hogy minden táblán az ellenfél volt jobb, remek helytállást tükröz ez az eredmény. Az első táblán szerb IM ellenfelem rámverte a jó huszár-rossz futó végjátékot. A másodikon Örtel Endre a taktikai harcban jobban számolt, és remek győzelmet aratott. A harmadikon – a nap játszmájában – az ötletesen és fegyelmezetten játszó Fodor Balázs sötéttel, szépen megverte sokkal magasabb értékszámú ellenfelét. Molnár József ígéretesen játszott, mindnyájan úgy láttuk, bemattolja az ellenfél királyát, sajnos azonban egy-két kellemetlen sakk után az ő királya került bajba. Fodor Péter csak hatalmas időhátránnyal tudta a megnyitást befejezni, és ez végzetes lett. Surányi Pál gyalogot áldozott, de nem sikerült a remélt támadást megszerveznie. Tóth-Katona Tamás és Kálóczi Kristóf nagyon bonyolult, érdekes partiban kapott ki. Vitályos Márton hol nyerésre, hol vesztésre állt, a vége óriási küzdelem után remi lett. Virág Bálint szép pozíciós partit nyert ellenfele ellen (aki 4 évvel ezelőtt még engem vert a BEAC-MTK I. meccsen....) Botlik Béla a BEAC legerősebb ifije ellen a tőle megszokott alapos, türelmes játékvezetéssel győzött. Fodor Kornél minőséget áldozott, és kezdeményezéshez jutott, de végül az anyagi túlsúly győzött.

Az MTK II. túljutott a legerősebb ellenfélen, a többi csapatnál jobbak vagyunk. A nemzeti bajnokság három hét múlva vidéki meccsekkel folytatódik.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!