Atlétika
Krizsán Xénia

Nyerő páros (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.06.18 Frissítve: 2017.06.18 Kajak-kenu

Szellák Szabina és Kőbán Rita az utanpotlassport.hu célkeresztjében.

Hokizott, tornázott, majd kajakra váltott a most 14 éves kajakos, Szellák Szabina, aki nemrégiben meglehetősen váratlanul nyerte meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Szegeden rendezett válogatóját, így rajthoz állhat a győri eseményen. Edzője, az olimpiai bajnok Kőbán Rita dicséri a tanítványt, s azon dolgozik a páros, hogy az MTK Budapest fiatalja még a mesternél is eredményesebb legyen.

Leánykajakban a KSI-s Kőhalmi Emese Boglárkát és az esztergomi Csikós Zsókát emlegették esélyesként a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyetlen kvótájára, az eddigi hazai versenyek kettejük versengését vetítették előre a szegedi válogatón. Aztán jött, hajtott és győzött a 14 éves Szellák Szabina, így a kvalifikációs viadalt, a K–1 500 m-es számot megnyerve biztosította a helyét a július 23-án kezdődő ötkarikás eseményre.

Szívesen felidézném a futamot, de nem emlékszem a pályára. Még nem nyertem versenyt a korosztályomban, tényleg megleptem a mezőnyt. Én alapvetően annyit vártam magamtól, hogy az első három között végezzek – mondja Szabina, aki zsenge kora ellenére szinte többet tett és tapasztalt, mint sok kétszer annyi idős ember.

Már háromévesen jéghokizni kezdett Dunaújvárosban, aztán nyolcévesen megfogta a szertorna, így sportágat váltott. A komolyabb karriernek a tornára alkalmatlan térd és a saját bevallása szerint ugyancsak a nem a sportágra termett alkat vetett véget, ám a sportolás hiányzott volna neki, így következett a kajak. Dunaújvárosból Csepel érintésével került az MTK Budapest szakosztályába tavaly októberben.

Egészen pontosan október huszonnegyedikén. Fontos a dátum, hiszen ekkor találkoztam először Kőbán Ritával, márpedig nem mindennap lesz az edzőm kétszeres olimpiai bajnok kajakos. Aznap kondiedzésre érkeztem a telepre, és kicsit tartottam Rita nénitől. Próbáltam megmutatni neki, hogy szeretek dolgozni, mert ez így is van, és már a tréning végére elpárolgott a félelmem. Fantasztikus edző, mindent meg lehet beszélni vele, hihetetlen, hogy a példaképemtől tanulhatok.

Kőbán Rita sem fukarkodik a dicsérő szavakkal.

Szabina életvidám, csicsereg, beszél, gondolkodik és nyitott, ez nagyon jó, ráadásul okos, nem kell noszogatni, mert motivált – jellemzi Szabinát Barcelona és Atlanta bajnoka. Hasonlít rám abban, hogy nagyon elszánt, és ő akarja a jó eredményt elérni. A válogatóra készülve is mindent megtett a sikeres szereplésért, és meg is lepett azzal, hogy majdnem egy másodperces előnnyel nyert.

Szabina nem mondja ki, hogy az első hely a célja az EYOF-on, mert nem ismeri a nemzetközi mezőnyt, kiszámíthatatlan, ki mire lehet képes. Edzője ellenben határozottan fogalmaz: a dobogó szinte el is várható a lánytól, ám egyikük sem éli meg teherként a versenyt.

Nagyon sok tényezőre van szükség ahhoz, hogy valaki élsportoló legyen, netán olimpiára is eljusson. Szabinában elég sok összetevő adott. Minden tanítványomnál, és nála is az a célom, hogy nálam is sikeresebb és eredményesebb legyen. Szeretném neki már most, tizennégy éves korában megtanítani, amit nekem huszonöt évesen sem tanítottak meg, így ha nem is könnyebb, de talán rövidebb úton juthat el addig, mint én. A marsallbot azonban az ő kezében van, rajta múlik, mi lesz belőle.

Szabina pedig akar: hogy mást ne mondjunk, az év közben Dunaújvárosból ingázik a budapesti edzésekre, mégsem magántanuló. A 14 évesek kedves dicsekvésével mondja, első osztályban kapott egy négyest, azóta mindig kitűnő a bizonyítványa. A legutóbbi hazai ob-n harmadik lett, így a szülők megvették neki Szabó Gabriella hajóját, amelyet a klasszis éppen árult.

Azaz, nemcsak olimpiai bajnok készíti fel Szabinát, a hajója is ötkarikás elsőé volt.

Szellák Szabinát június 24-én, szombaton 8.50-től az Utanpotlassport.hu által készített, az M4 Sporton látható Jövünk! című utánpótlás-magazinban is bemutatjuk.

Forrás: Utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!