Atlétika
Krizsán Xénia

Nem tudnak veszíteni

Publikálva: 2017.02.21 Frissítve: 2017.02.20 Sakk

Megállíthatatlanok az MTK Budapest sakkozói.

Barcza GSC – MTK Budapest III. 3,5-8,5

Az értékszámok alapján nagyjából hasonló erőt képvisel a két csapat, szerencsére az eredmény nem ezt mutatta. Halász Tamás ígéretes állásban súlyos elnézéssel vesztett Grimm Danival szemben. A második táblán Szabolcsi János nem először nyert ugyanabban a változatban Keschitz ellen. A harmadik táblán Terbe Juli Grimm Gyuri ellen érett, biztonságos pozíciójátékkal fölénybe került, majd tetszetős kombinációval megszerezte a teljes pontot. Lyell Mark gyalogot nyert, és bár nem volt könnyű a bástyavégjátékban előnyét értékesíteni, megoldotta. Az ötödik táblán Farsang Péter támadott, de pontatlanul folytatta, szerencsére ellenfele, Medve úr sem volt a helyzet magaslatán, így remi lett a vége. Tóth-Katona Tamás mostanában sorozatosan nyer, szívós, erőteljes játékkal először kiegyenlítette hátrányosabb állását, majd a maga javára fordította a partit. Kovácsy Barna kiegyenlített állásban adta remire maróczyját. Misja Schreuder igen meggyőzően játszott, sötéttel is biztosan nyert. Michael Yip tisztet nyert ugyan, de ellenfele három gyalogja elegendő volt a remihez. A matematikusok rangadóján Kálóczi Kristóf nem kezelte jól a megnyitást, és bár roppant szívósan védekezett Gyimesi Péter ellen, az állást nem lehetett megmenteni. Ványa János mintaszerű pozíciójátékkal hamar nyert állást ért el, bár ellenfele sokáig játszott bástyahátránnyal. A féléves száműzetésből hazatérő Szili András lassan, de biztosan felőrölte tehetséges ifjú ellenfelének ellenállását.

Barcza GSC II. – MTK Budapest IV. 5-7

Juhász Ágoston kiegyenlített állásban adta remire a középjátékban. Gehér Koppány sötéttel is fölényesen került ki a megnyitásból, és hamarosan nyert is. Gehér László gyalogot áldozott, hatalmas támadást kapott érte, és mattal fejezte be. Gehér József tanári módon használta ki Kozsik Bende ötletes, de felületes játékát. Birovecz Ben Jordán hatalmasat birkózott, és a végére hozta a pontot. Kemény Vagyim a sírból hozta vissza a fél egységet. Weszely György kiváló játékkal, szépen nyert. Virág Bálint ma elég felületesen játszott, tiszt-, majd játszmavesztés lett az eredménye. Gervai István beengedte ellenfele bástyáit a második sorra, és már nem lehetett kitartani. Fábián László nehéz végjátékban érvényesítette előnyét. Kalocsai László tönkrement királyállásának gyengeségén. A beugró Birovecz Bátort köszönet illeti, de nem volt esélye központi sakkiskolás ellenfele ellen.
 
MTK Budapest V. – Pénzügyőr SE IV. 8-4
 
Csontos Dávidról azt hittük, nem fog jönni, de végül megérkezett (betegen) és vesztett. Koltai Dani hátrányba került, de végül ellenfele elhibázta a nyerést, döntetlen lett. Koltai Anna ellenfelének megszólalt a mobilja így nyert, Koltai Dóri pedig kiegyenlített partit érvényesített, amikor ellenfele hibázott. Barsi Botond döntetlent játszott a nála papíron erősebb ellenfelével, Forgács Andris kicsit gyengébb végjátékot fordított meg. Szalay-Öcsák Bánk hullámzó partiban kerekedett felül, Wallis János viszonylag gyorsan nyert. Móczár Benedek beugróként könnyen veszített, Nagy Sebestyén hamar nyert. Horányi Gábor nagyjából egálban volt 2010-es ellenfelével szemben, időnként egy kicsit gyengébben, de rengeteg időt elhasznált, a 40. lépést csak három másodperccel a leesés előtt tette meg. 50-re a parti tök egál volt, de ekkor ellenfele már Horányi leesésére játszott. Két perc alatt az MTK Budapest sakkozója döntetlent igényelt a bírótól, aki halasztott döntést hozott. Ezután az ellenfél lépett pontatlant, s a bíró az akkor már tök remi állást reminek is ítélte. Az ellenfél nem értett egyet a döntéssel, így várhatóan meg fogja óvni a játszmát.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!