Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Nem jutalomjáték (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.09.13 Frissítve: 2017.09.13 Tenisz

Piros Zsombort beválogatta Köves Gábor kapitány az oroszok elleni mérkőzésre készülő magyar Davis-kupa-csapatba.

Az idén U18-as Európa-bajnokságot nyert teniszezőnek ugyan minimális az esélye arra, hogy ténylegesen játsszon az oroszok ellen, de így is megtiszteltetésnek tartja a meghívást. Az nso.hu oldalnak nyilatkozó kapitány szerint ez nem jutalom, az MTK Budapest játékosának helye van a „nagyok” között.

Több mint húsz éve nem játszott olyan rangos mérkőzést teniszválogatottunk a Davis-kupa-sorozatban, mint amilyenre ezen a héten Budapesten készülődik a magyar csapat. A világcsoportba kerülésért Oroszország lesz az ellenfél, amely két Top 50-es és egy Top 100-as játékossal érkezik fővárosunkba. Karen Hacsanov, Andrej Rubljov és Danyil Medvegyev egyaránt a férfimezőny új generációjához tartozik. Rubljov mindössze 19 esztendős, Hacsanov és Medvegyev is csupán a 21-et töltötték idén tavasszal. Ennek ellenére a fiatal orosz csapat nemcsak papíron tűnik jóval erősebbnek a magyar együttesnél, hanem a pályán is. Persze a csapatverseny az csapatverseny, össze sem lehet hasonlítani valamelyik klasszikus torna szokványos egyesmérkőzésével. A hazai pálya még ha nem is túlságosan, de képes a vendéglátók, jelen esetben Köves Gábor csapata felé lejteni.

A magyar együttesben ezen a különlegesnek ígérkező mérkőzésen mutatkozhat be a 17 esztendős Piros Zsombor, aki az idén nyáron megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot, s pillanatnyilag ő a legjobb hadra fogható fiatal teniszjátékos hazánkban. S bár már az együttes előző találkozóján is ott lehetett, akkor még csak „meghívott játékosként” szerepelt a csapatlistán. Pénteken, az oroszok ellen, már teljes jogúként ül a kispadra, s ha véletlenül úgy adódik, talán még játszhat is.

Zsombi így nyilatkozott a meghívásról:

– Amikor megtudtam, egyszerűen nem hittem el! Ott lenni Fucsovics Mártonnal, Balázs Attilával és Borsos Gáborral egy légtérben, magában is nagy dolog, de mellettük ülni a padon, és igazi csapattagként szurkolni nekik, az már igazi megtiszteltetés. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fogok játszani, nagyon örülök a lehetőségnek. Az igaz, hogy szépen zártam le juniorkarrieremet, s most két tizenötezer dolláros tornán is döntős voltam, tehát nagyon jól megy a játék, de hát akkor is. Ez maga a csoda!

Joggal gondolhatnánk, hogy a junior-pályafutását Európa-bajnoki címmel lezáró ifjú teniszező jutalomból ülhet a „nagyok” mellé a kispadra. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, kiváló motivációs eszköz ez a feltörekvő fiatal számára. Köves Gábor, a magyar csapat kapitánya azonban határozottan visszautasította ezt a felvetést.

– Szó sincs jutalomról! Zsombi azért került a csapatba, mert ott a helye. Nem bővelkedünk a játékosokban, a másik fiatal, Valkusz Máté előbb sérült volt, most pedig beteg lett, rá tehát nem számíthattam. Zsombort az eredményei alapján válogattam be a csapatba. Legyünk realisták, nem valószínű, hogy játszani fog, de bármikor, bárki megsérülhet, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem. Persze alakulhat úgy, hogy a végén lesz tét nélküli mérkőzés, de nem így állunk hozzá a találkozóhoz, ezért erről inkább most még nem beszélnék. S ha így lesz, tudom, hogy meg fogja állni a helyét, megtesz majd minden tőle telhetőt. Készen áll a teljes jogú csapattagságra.

Piros Zsombor a kapitány elképzelései szerint csak egyéniben léphet pályára, párosban szerinte még nincs elég tapasztalata ezen a színvonalon. S bár a Davis-kupa-mérkőzések egyik nehézsége, hogy három szettet kell nyerni a győzelemhez, ami a megszokottnál nagyobb állóképességet igényel, a debütáló csapattag ezt a helyzetet is megoldaná.

– Tény, hogy Zsombinak sokat kell még fizikálisan erősödnie, de játszott már eddig is hosszú mérkőzéseket, nem hiszem, hogy különösebb gondot jelentene ez neki. Egyébként sem a kor, vagy az izomerősség a legfontosabb. Ami valóban számít, az az adott teniszező játékának a színvonala. Mindenkit hagyni kell a saját ütemében fejlődni, vannak korábban és később érő sportolók. Zsombi jó úton halad, szépen lépeget a felnőttek között, biztosan kell neki egy-két-három év ahhoz, hogy magasabb szintre jusson. De annyi mindennek kell ehhez tökéletesen összejönnie, hogy most még teljesen felesleges jósolgatni vele kapcsolatban. A legjobbak közé kegyetlenül nehéz betörni. Türelem kell hozzá. Nagyon sok türelem.

Köves Gábor persze elismeri, hogy Zsombor tehetséges, szorgalmas játékos, akiben benne van a Top–100 lehetősége. Ráadásul szeret játszani, élvezettel teszi a dolgát, s még kedves gyerek is. Csak időt kell adni neki.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!