Atlétika
Jankovics Dániel

Mint kiscsikók, úgy rohangáltak gyerekek a Lantos kinti pályáján (GALÉRIA)

Publikálva: 2020.05.15 Frissítve: 2020.05.15 Atlétika

Március 16-án zárt be, majd – részlegesen, a válogatott atléták előtt – április 6-án nyílt ki újra az MTK Budapest Lantos Mihály Sportközpontja, tehát három hétig volt teljesen néptelen. Hétfőtől viszont teljesen kinyit, immár a legkisebbek is jöhetnek – továbbra is szigorú biztonsági intézkedések mellett.

A Lantos Mihály Sportközpontban már javában megy a munka. És nem munkások dolgoznak, ők már tavaly befejezték ott áldásos tevékenységüket a december 10-én átadott atlétikai csarnokon, hanem atléták edzenek, és egyre többen. A – kopogjuk le – lecsengőben lévő koronavírus-járvány utáni nyitás szele ide is elért.

– Jövő hétfőtől engedjük vissza a gyerekeket, akkortól jöhetnek mindannyian, a kicsik is, meg mindenki szép lassan. Akit elengednek a szülők, hétfőtől tudnak teljes értékű munkát végezni. A topatlétáink tudtak edzeni eddig is, velük nem volt gond – válaszolta szakosztályvezetőnk, Knipl István arra a kérdésre, hogy immár mindenki bejöhet-e.

Na de mi van a korlátozásokkal? Ez azt jelenti, hogy immár azokat is feloldották?

– Nem, sőt nagyon is odafigyelünk arra, hogy benti edzések továbbra sincsenek. Kint, egymástól elkülönülve vannak, minden egyes helyszínt úgymond széthúztunk, hogy teljesen elszeparálva lehessen dolgozni. Hőmérsékletet mérünk, nyilatkozatot töltünk ki, fertőtlenítünk, amit csak lehet, mert mindenkit próbálunk megvédeni.

Knipl Istvánék tehát nem adnak esélyt a vírusnak az MTK Budapest atlétikai pályáján. És hogy milyen ott most a hangulat?

– Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak, megszondáztattam a gyerekek szüleit, majdnemhogy egyöntetűen üvöltöttek, hogy azonnal kezdhetik az edzést, engedik, persze, jaj, de jó. Aztán néztem a gyerekeket, akik már lejöttek, hogy mint a kiscsikók rohangáltak keresztül-kasul a pályán. Tényleg nagyon érdekes volt, hogy mindenkinek fülig ért a szája, hogy végre tudunk edzeni, végre kint vagyunk, végre rohangálhatunk rekortánpályán, végre végezhetünk speciális mozgásokat. Mert nyilván mindenki csinálta ezeket ott, ahol tudta, de azért az nem ugyanaz.

Nem kérdés, jó érzés visszatérni a normális kerékvágásba. De vajon hogy sikerült átvészelni az elmúlt időszakot, a koronavírus miatti járványügyi vészhelyzetet? Mindenki egészséges?

– Igen! Csináltunk koronavírusteszteket, senki sem volt beteg, de olyanról sem tudok, aki az atlétáink közül elkapott volna bármiféle betegséget. Nagyon rendben van mindenki szerintem.

Ha a főnök mondja… De hasonlóakat nyilatkoztak élversenyzőink is.

– Szerencsére nagyon jó körülmények között tudtunk edzeni, ami nem mindenkinek adatott meg, tehát nagyon szerencséseknek mondhatjuk magunkat. Voltak nehezebb napok, de szerintem a körülményekhez képest nagyon jól haladunk, nagyon jól el tudtuk végezni a munkát így is – jelentette ki magasugró bajnoknőnk, Renner Luca, aki csak a versenyeket hiányolja már nagyon.

– Szerencsére mi tudtunk nagyjából edzeni, a napi két edzések elmaradtak ebben az időszakban, valamint az edzőtáborok, de itt az MTK-n, valamint a járvány elején a BOK-csarnokban készülhettünk, nem kellett leállnunk – idézte fel a közelmúltat a távolugrásban tavaly világbajnoki döntős Nguyen Anasztázia, akinek a helyzethez képest jól sikerült a két héttel ezelőtti edzésen elvégzett felmérése, és arra koncentrál, hogy ki tudja javítani az olyan hibáit, amelyekre egyébként nem biztos, hogy lenne idő.

– Szerencsére az edzőink nagyon profik, olyan edzésterveket dobtak össze, amiket el tudtunk végezni a szabadban, illetve otthon, ezáltal nem maradt ki semmi a munkából, úgyhogy egész jó formában vagyunk. Számomra az Európa-bajnokság volt a cél idén, de mivel az nem lesz, a felnőttbajnokságon szeretném megvédeni a címemet, meg ha lesz magasugrás, esetleg a Gyulai István Memorialon jó helyezést elérni. Meg jó eredményt! – fogalmazta meg reményeit az egyik legújabb szerzeményünk, a férfi magasugrásban immár szabadtéren és fedettpályán is regnáló magyar bajnok, Jankovics Dániel, aki a 2.24 méteres Európa-bajnoki szintet Európa-bajnokság nélkül is megpróbálja teljesíteni 2020-ban.

Igenis vannak tehát célok – és végre vannak gyerekek is a gyönyörű kék pályánkon.

További részletek, interjúk június 6-án, szombaton délelőtt 11:00 órakor a Sport1 TV-n az MTK Magazinban.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!