Kézilabda
Porobic Zoé

Miklós Edit is indul az IRONMAN 70.3 Budapest versenyen (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2016.07.25 Frissítve: 2016.07.25 Sísportok

Olyan sportágban ad számunkra lehetőséget a szurkolásra, amelyben évtizedeken át leginkább csak külső szemlélők voltunk. 2014-ben lesiklásban hetedik lett a téli olimpián, azóta egy világbajnoki 13. hellyel és több Top10-es Világkupa-eredménnyel – köztük egy dobogóval is – bizonyított az alpesi sízők között Miklós Edit. A csíkszeredai születésű sportoló is ott lesz július 30-án az IRONMAN 70.3 Budapest mezőnyében!

Hosszú és meglehetősen rögös út vezetett a sikerekig Edit számára, aki székelyföldi sportolóként román színekben kezdett versenyezni, s ért el kiemelkedő eredményeket a junior-világbajnokságokon. 2010-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, a román fél azonban mindent megtett azért, hogy sportolóként nehéz legyen az országváltás.

Két évvel később azonban már Miklós Edit lett a magyar alpesi sízés első női Világkupa-pontszerzője, azóta pedig egyre magasabbra ível pályafutása (eredményeinek elismeréseképpen 2014-ben harmadik, tavaly pedig második lett az Év sportolója szavazásán a nők között), amely 2018-ban, a következő téli olimpián csúcsosodhat ki.

A sízők számára a nyár a felkészülés időszaka, amelybe ezúttal belefér egy rangos nemzetközi triatlonversenyen való részvétel is: Miklós Edit az MTK Budapest sportolója, baráti váltó tagjaként áll rajthoz az 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból álló IRONMAN 70.3 Budapesten.

– Honnan jött az ötlet, hogy triatlonversenyen indulj?
– Csíkszereda mellett, a Szent Anna-tónal szoktak triatlonversenyeket rendezni. Oda hívtak el először a barátok, hogy csapatban versenyezzek velük. Nagyon tetszett, jól éreztem magam, és főleg jól elfáradtam. A triatlont jó kihívásnak találom. A csapattársaim találták ki, hogy induljunk el Budapesten is.

– Kikkel leszel egy váltóban és milyen feladat vár majd rád?
– A barátaimmal versenyzünk együtt, az úszónk Gergelyfy Marietta szenior úszóversenyző, a futónk Csáki Enikő maratonfutó, ugyanez a csapatunk szerepelt a Szent Anna-tónal is. Én kilencven kilométert fogok biciklizni, általában az álloképességi edzéseimet kerékpárral szoktam csinálni, úgyhogy ezt a versenyszámot vállaltam el.

– Milyen kiegészítő sportokat szoktál űzni?
– Biciklizni, túrázni, esetleg focizni szoktam az edzések mellett, de mindig szívesen kipróbálom magam új sportokban is. Szeretem az új kihívásokat, szeretem próbara tenni magam, újra és újra megtudni, hogy mire vagyok képes.

– Készülsz külön is erre a triatlonra? Beilleszthető mindez a versenyszezonra való felkészülésedbe?
– Éppen most volt a második biciklizésem országúton. Eddig csak görgőn csináltam az edzéseimet. Valószínűleg nagyon össze kell szedjem magam, hogy jól tudjam teljesíteni a távot, de mindent ki fogok adni magamból! A csapatért mindent meg kell tennem!

– Mit vársz a versenytől, van-e saját célkitűzésed?
– Három órán belül szeretném teljesíteni a távot. Úgy érzem, két óránál lesz a holtpontom…

Forrás: ironmanbudapest.hu

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!