Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Mennyi esély van arra, hogy Tóth Krisztián nem lesz ott Tokióban?

Publikálva: 2020.07.27 Frissítve: 2020.07.27 Cselgáncs

Matematikailag biztosan megtörténhetne, de erre annyi esély van, minthogy én versenyzőként ott leszek – vélekedik dzsúdószakosztályunk vezetőedzője, Pánczél Gábor arról, adódhat-e olyan forgatókönyv, amelyben vb-ezüstérmes klasszisunk, Tóth Krisztián nem kvalifikálja magát a tokiói olimpiára.

Apró módosításoktól eltekintve ugyanaz lesz a cselgáncsozók programja a koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztott tokiói olimpiának, mint amit eredetileg az idén nyárra terveztek. A megnyitóünnepség július 23-án lesz, a dzsúdósok pedig másnap, 24-én állnak először tatamira a nyolcnapos viadalon: a két legalacsonyabb súlycsoporttal (férfi 60 és női 48 kilogramm) rajtol, s naponta halad felfelé párosával, majd július 31-én, szombaton a vegyes csapatversennyel ér véget.

– A program közlése azt jelenti, hogy komolyan gondolják az olimpia megrendezését. Jelen állás szerint nem is várhatunk többet annál, hogy az illetékes szervezetek is bizakodnak, s a legjobb tudásukhoz mérten cselekednek. Hogy valójában mi lesz, más kérdés – véli az MTK Budapest dzsúdószakosztályának vezetőedzője, egyben a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor.

Reális-e egyáltalán az ötkarikás játékok jövő évi megrendezése? – kérdeztük a fertőzés okozta, jelenlegi, továbbra sem rózsás világhelyzetet figyelembe véve.

– Nem egyszerű erre válaszolni, de szerintem igen, megoldják egy év alatt. Eljön az a pillanat, amikor mindenki tudomásul veszi, hogy ez a betegség nem tűnik el, meg kell tanulni élni vele. Más kérdés, milyen szisztéma szerint szervezhetik meg az olimpiát: számos extra költség adódhat a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében. Nem kérdés, meg lehet oldani: bármely olimpiai csapat vonulhat kéthetes karanténba, ahonnan negatív tesztekkel jön ki, s aztán mehet is az ötkarikás faluba. Technikai és pénzügyi kérdés az egész.

Klasszis dzsúdósunk, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg) jelenleg hatodik a világranglistán. Adódhat-e példa arra, hogy nem jut ki a játékokra, amennyiben megrendezik azt?

– Matematikailag biztosan megtörténhetne, de erre annyi esély van, minthogy én ott leszek versenyzőként – folytatja a mester. – Nem vagyunk tisztában az erőviszonyokkal, csupán rövid információink vannak arról, melyik országban, miként dolgozhatnak a sportolók. Mentálisan nagyon nehéz a mostani időszak, Krisztiánt egyaránt megviseli, hiszen hozzászokott a folyamatos versengéshez – ahogyan mindenki. Most az a feladatom, hogy tartsam a lelket a tanítványaimban, éppen ezért állítom őket folyamatosan újabb megméretések elé: másfajta küzdősportot próbálnak ki, víz alatti hokit játszanak egymás ellen, mi több, a balatoni strandrögbibajnokságra is benevezem őket. Meggyőződésem, hogy csak ezeknek a segítségével lehet minőségben átvészelni a mostani, kilátástalan időszakot.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!