Atlétika
Nagy Marcell

Megvan az Európa-bajnokságon induló csapat

Publikálva: 2018.05.16 Frissítve: 2018.05.15 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest adja a legtöbb sportolót.

Kialakult a ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnokságán indulók névsora. A top Eb-n Pigniczki Fanni, a junior egyéni versenyben Borda Korinna, Ákoshegyi Eszter és Locke Szonja képviseli Magyarországot, a felnőtt együttes kéziszercsapat tagjai pedig Katona Hanna, Wehovszky Vivien, Borsányi Patrícia, Németh Virág, Földi Cintia és Kovács Jázmin.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke elmondta, hogy a június 1-3. között megrendezésre kerülő guadalajarai 34. Európa-bajnokságon felnőtt egyéniben a top Eb-n való szereplésre Pigniczki Fanni szerezte meg az indulás jogát, ahol a 24 legjobb felnőtt egyéni rg-s méri össze tudását 16 ország részvételével. A megmérettetés egyben kvalifikációs viadal is az Európa-játékokra, amelyre a 12 legjobb sportoló szerzi meg a versenyzési jogot.

Junior egyéniben Borda Korinna karikával, buzogánnyal és szalaggal lép szőnyegre, míg Ákoshegyi Eszter karikával, labdával és buzogánnyal versenyez, Locke Szonja pedig labdával és szalaggal mutatkozik be a kontinensviadalon.

A felnőtt együttes kéziszerválogatott hat fővel utazik, a csapatot Katona Hanna, Wehovszky Vivien, Borsányi Patrícia, Németh Virág, Földi Cintia és Kovács Jázmin alkotja.

A juniorok nyolc gyakorlatot mutatnak be, de csak a hat legjobb gyakorlat pontszámát adják hozzá a felnőtt együttes kéziszercsapat összpontszámához, és így alakul ki az országok rangsora.

Deutsch-Lazsányi Erika, vezetőedző, a technikai bizottság elnöke, MRGSZ:
A felkészülés hivatalosan novemberben kezdődött, és a négyfős egyéni válogatott egyenlő esélyekkel indult az Eb-n való szereplés jogáért. Az első éves Juhász Anna novemberben elég komoly sérülést szenvedett, rehabilitációja jelenleg is zajlik, így ő kiesett a versenyből. A Váray Míra, Pigniczki Fanni, Kis Alexandra trió közül kellett dönteni, hogy ki a legjobb, és jelenleg a Fanni a legösszeszedettebb, Mírát és Szandit hullámzások jellemezték az egész felkészülés alatt. Nagyon fontos ez a verseny számunkra, ugyanis ez az Európa-bajnokság az utolsó kvalifikációs színtere az Európa Játékoknak. Két részletben kvalifikálunk, először a budapesti Eb-ről kellett bejutni a spanyolországi Top 24-be, köszönhetően Kis Alexandrának ez sikerült is, és innen pedig Európa Játékokra, ahova a legjobb 12 kerül ki. Az Eb-re való kijutás szempontjából nem volt helye annak, hogy bármilyen szempontból is figyelembe vegyük, ki volt a kvótaszerző erre a Top Eb-re, természetesen, mint nevelőedző elmondtam a lányoknak, hogy a kvótaszerző Kis Alexandra prioritást élvez, de amennyiben bárki más letornázza, akkor más fog indulni, mert nekünk a legfelkészültebb és a legcéltudatosabb sportoló kell, hiszen az Európa Játékokra tovább kell jutni. Ebben a mentális és fizikális harcban is a Fanni volt a legösszeszedettebb, és a versenyek is azt mutatták, hogy ő tudott a legjobb arányban pozitív plusz gyakorlatokat csinálni. Büszke vagyok arra, hogy jó hangulatban, teljesítmény alapon tudtunk dönteni. Mírának és Szandinak május 1-jével elkezdődött a vb-felkészülés, gyakorlataikat is arra próbáljuk átállítani, edzésben teljesen le is váltak a Fanniról, ugyanis nála már csak csinosítgatás van, tudását próbáljuk maximalizálni, az utolsó simításokat végezzük, és mindemellett még most érettségizik is.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!