Kézilabda
Török Lilly

Megszereztük első meccspontunkat a legnagyobbak között

Publikálva: 2017.12.27 Frissítve: 2017.12.27 Sakk

Döntetlennel vonulunk pihenőre.

Pénzügyőr SE - MTK Budapest: 6-6

Kállai Gábor beszámolója

Az első csapatunk az NB legfelsőbb csoportjában, a Szabó László csoportban szerepelve, a 4. fordulóban 6-6-os döntetlent ért el a nálunk minden táblán magasabb Élő-pontszámú Pénzügyőr ellen. A részletes eredmények itt is elérhetők.

Ez az eredmény talán nem befolyásolja a bennmaradásunkat, mégis nagy a jelentősége. Azért is, mert egyrészt messze felülmúlta önmagát a csapat, másrészt mert a csapattársaink felkészült és elszánt, olykor hősies teljesítményének köszönhető.

Nézzük táblánként a történteket és rögtön osszuk három négytáblás csoportra a tizenkettes gárdánkat!

Az első négy táblán én gyorsan és biztosan remiztem Horváth Csabával, akit eddig még nem tudtam legyőzni. Juhász Ármin feketével is abszolút biztonsággal tartotta Horváth József, nagymestert. Ármin testvére, Kristóf is ragyogó felkészültséggel hozta a felest, erős nemzetközi mester partnerével szemben. Marosi Leventének nehéz dolga volt az ambiciózus és kitűnően felkészült Balog Imrével, aki precíz játékkal nyert.

A középső négy táblán Szabó Balázs partija ígéretesen indult, de egy pillanatban megtorpant és sajnos időzavarba is került, ami eldöntötte az összecsapásukat. Terbe Juli kitűnően kezelte megnyitást, a középjátékban azonban fokozatosan az ellenfele elképzelése érvényesült. Terbe Zsuzsi partija befejezetlen kalandregény volt. Zsuzsi, agresszív nyitást választva olyannyira túljátszotta neves, nemzetközi mester ellenfelét, hogy egy mattfenyegetés révén, nagyjából ingyen leütött egy komplett lovat. A helyzet azonban nem volt egyszerű, Szűk Balázs erőre kapott, gyalogot nyert és beszorított Zsuzsi királyát és az azt védő figuráit. Nem lehetett látni, hogy mi is lesz Zsuzsi következő lépése, bár a tisztelőnyét stabilan őrizte. És ekkor, Szűk Balázs remit ajánlott, amit Zsuzsi a hozzájárulásommal elfogadott, és ezzel az értékes döntetlennel elérte a 2200-as Élő-pontszámot is. Berta Sanca eleinte csak védekezett és szenvedett Fogarasi nagymester ellen, de a hirtelen kinyíló állásban a lova megzabolázhatatlan lett, és már-már, talán, mintha... De mégsem. A parti örökös sakkal ért véget.

És akkor jöjjön az utolsó négy tábla! Időrendben először Honos Attila aratott egyöntetűnek tűnő győzelmet az igen tehetséges Karácsonyi Gellért ellen. Fodor Balázs és Laza Szabolcs játszmái nagyban hasonlítottak. A megnyitásaik nem túl jól sikerültek, melyeket követően a középjátékuk kicsit szenvedősre fordult. De eltökélten tartották magukat, vártak az esélyükre, ami meg is érkezett. Anita a végjátékra fordulva áttört a királyszárnyon és a h-gyalogja már védhetetlenül állt az átváltozási mező előtt, de Szabolcs két bástyája ollóba fogta a királyát és mattal fenyegettek. Úgy tűnt, hogy lépésismétléses sakkal záródhat a csata, de a női válogatott oszlopa még mindig győzni akart, és ellenőrizetlenül tért ki egy sakkból, ami után Szabolcs mattfenyegetését már nem tudta jól védeni. A tájékozatlanabbak azt hihették, hogy Szamosközi Gábor teljesen túljátszotta Fodor Balázst, de Balázs keményen védte a királyát. Mindaddig, amíg a Pénzügyőr játékosa egy hibás kombinációval próbálta megtörni a védelmét, amit Balázs ragyogóan döntött meg.

A Szeberényi Ádám–Téglás Balázs játszma külön fejezetet érdemel. Balázs ragyogóan építette fel a partiját, valószínűleg előnybe is került, de rosszul egyszerűsített és támadóból támadottá vált. Derekasan védekezett, de Szeberényi folyamatos nyúzása meghozta a gyümölcsét, Balázs elnézte két gyalogjából az egyiket. Vége a partinak – gondolhattuk, de nem, Balázs újabb védőállást vett fel, és végül 3(!) játszmalapot teleírva, 148(!) lépésben elérte a döntetlent, amivel a csapatunk is egálra tudott végezni a papíron sokkal-sokkal erősebb ellenfelével szemben!

Természetesen büszkék vagyunk az NBII-ben szereplő – szinte ifjúsági – csapatunkra is, akik ismét nagyot alkottak a MAFC ellen. Sok gratulációt kapok más csapatok edzőitől, játékosaitól, akik kicsit irigykedve figyelik az ifijeink fejlődését, melyet az NB-s szerepléseink is igazolnak. Most kis pihenőre megyünk, majd jövőre folytatjuk, remélhetőleg úgy, ahogy idén abbahagyjuk. A címvédő Nagykanizsának még  nincsen tőlünk félnivalója, de szép lassan eljutunk oda, hogy mi se fogunk félni tőlük.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!