Atlétika
Krizsán Xénia

Meglévő világszínvonalú budapesti sportlétesítmények adnak otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak, az MTK építi az MTK Sportvárost.

Publikálva: 2018.09.26 Frissítve: 2018.09.26

A Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az MTK Budapest közös pályázatával Budapest nyerte el Európa legnagyobb zsidó sporteseményének, a 2019-es 15. Maccabi Európa Játékok rendezési jogát.

A 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon zajló nemzetközi sportesemény helyszínei már meglévő, világszínvonalú budapesti sportlétesítmények lesznek, a tervezett MTK Sportváros edző- és versenyközpontot pedig építtetőként, állami támogatásból az MTK Sportegyesület valósítja meg.

A 2019. évi 15. Maccabi Európa Játékok központi helyszíneként tervezett új sportkomplexum kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési pályázat eredménytelen lett, mivel a beérkezett ajánlatok közül a legalacsonyabb értékű is több mint duplája volt a fejlesztés megvalósítására biztosított költségvetési forrásnak. Így a sportkomplexum tervezett Kerepesi úti helyszínén a Játékok idején éremosztó ünnepségeknek, kulturális eseményeknek is helyt adó, kikapcsolódást és vendéglátást biztosító Maccabi Falu működik majd, a sportesemények helyszínei pedig már meglévő, világszínvonalú budapesti sportlétesítmények lesznek. A végleges helyszínekről a szervezőknek jövő év januárjáig kell tájékoztatni az Európai Maccabi Szövetséget, de az MTK ezt már idén megteszi, együttműködve a sportért felelős államtitkárral.

A tervezett MTK Sportpark edző- és versenyközpont megvalósítását a Kormány továbbra is támogatja, az erre biztosított költségvetési forrást e célra kell felhasználni, és a Kormány úgy döntött, hogy az MTK Sportpark fejlesztését a korábban megítélt állami támogatásból, építtetőként az MTK Sportegyesület valósítsa meg. A fejlesztés részeként épülnek meg a hazai zsidó közösség használatába kerülő sportlétesítmények is.

A Kormány a döntéséről tájékoztatta az Európai Maccabi Szövetség, a Maccabi VAC, a MAZSIHISZ és az MTK vezetőit. Az együttműködő partnerek a döntéssel egyetértettek és közösen megállapították, hogy e döntések logikusak, a helyzet szükségszerű következményei, és a kivitelezési kockázat kiküszöbölésével még biztonságosabbá teszik a 15. Maccabi Európa Játékok eredményes megrendezését, hiszen a már rendelkezésre álló színvonalas budapesti sportinfrastruktúrában már most is biztosított a Játékok magas színvonalú lebonyolítása.

(Miniszterelnökség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!