Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Meghívó

Publikálva: 2023.07.20 Frissítve: 2023.07.18 MTK Budapest

Az MTK Baráti Kör és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság 2023. július 24-én, hétfőn, 11:00  órakor Weisz Richárd olimpiai győzelmének 115. évfordulója  alkalmából megemlékezést tart a Kozma utcai zsidó temetőben, az első magyar olimpiai bajnok birkózó  síremlékénél.

A megemlékezésen imát mond Radnóti Zoltán főrabbi.

Weisz Richárd (Budapest, 1879. április 30 - Budapest, 1945. december 4.) 19 évesen indult először birkózóversenyen. 1903-ban ő lett az első hivatalos magyar birkózóbajnokság győztese, nehézsúlyban. Az 1906. évi nem hivatalos nyári olimpiai játékokon, Athénban helyezetlen volt birkózásban. Az 1908. évi nyári olimpiai játékokon, Londonban a +93 kg-os súlycsoportban olimpiai bajnoki címet szerzett.  A negyedik helyen is magyar versenyző, Payr Hugó végzett. Az újkori olimpiai játékok történetében ő nyerte a magyar csapat hetedik, egyben a magyar birkózósport első aranyérmét. Olimpiai győzelme után Budapesten megmérkőzött a hivatásos birkózó-világbajnokkal, ezért amatőr versenyzési jogát felfüggesztették. Ezután pénzdíjas versenyeken indult és cirkuszokban lépett fel. 1912 tavaszán visszaminősítették amatőrnek, de már nem vállalta az olimpiai szereplést. Iskolái elvégzése után egy évet a tengerészetnél szolgált. Később az MTK legendás elnöke, Brüll Alfréd anyagi segítségével a Japán kávéházat vezette, majd edzőként és versenybíróként is tevékenykedett. Az 1942-es megszüntetés után, 1945 februárjában Weisz Richárd lakásán alapították meg újra az MTK-t. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion 1-es kapuja az ő nevét viseli.

A síremlék a Kozma utcai Zsidó Temetőben van (3/C parcella, 10. sor, 17. sír) - a temetőnek könnyen megközelíthető parcellájában. A sír védett, 2005 óta a Nemzeti Sírkert része. A felújított síremléket négy éve, 2019. augusztus 1-jén avatták fel. A megemlékezésre várunk minden történelmet, sportot szeretőt. Helyezzék el az emlékezés köveit, virágait a  síremléken!


Üdvözlettel, az MTK Baráti Kör és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság nevében:

Pandzarisz Sándor
az MTK Baráti Kör elnöke

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!