Atlétika
Nemes Rita

Megalakult a tornaszakosztály

Publikálva: 2016.04.25 Frissítve: 2016.04.25 Torna

A Postás SE sportolóinak átigazolásával megalakult az MTK Budapest tornaszakosztálya. Ennek kapcsán szakosztály-igazgatónkkal, Botyánszky Mariannal és szakosztályelnökünkkel, Draskóczy Imrével beszélgettünk.

Botyánszky Mariannt kérdeztük arról, mit jelent neki új egyesületi háttérrel dolgozni.

– Megalakult az MTK Budapest tornaszakosztálya. Hogy indult az élet, az új rendszer, szakosztály-igazgatói szemmel?

– Tavaly még a Postás SE női szertorna és akrobatikus tornaszakosztályaként működtünk. Az egyesületnél anyagi gondok adódtak, zuglói termünkben megszűnt a fűtés, így lehetetlenné volt a munka. Ezen kívül gondot jelentett az is, hogy egyesületi igazolás hiányában, versenyeken sem tudtunk részt venni. Szükségessé vált a klubváltás, ekkor kerestük meg az MTK Budapestet.

– Most már biztos háttérrel dolgozhattok. Hogyan telnek a mindennapjaitok a Róna utcában?

– Két szakosztályunk van, elsődleges a női szertorna, ami olimpiai sportág, emellett az akrobatikus torna is hozzánk tartozik. A szertorna minden sportág alapja, így azt szeretjük, ha már hároméves korban elkezdik a kislányok. Más sportágak edzői is fontosnak tartják, ha a gyerekek itt kapják meg az alapokat. Ettől lesz jobb a koordinációjuk, a fegyelmük és a figyelmük is. Több korosztállyal foglalkozunk. A legkisebbek, a baba-mama tornacsoportunkban olyan picik, akik éppen, hogy járni tudnak. A hároméveseket, már tanfolyami/versenyzői csoportnak indítjuk. Ugyan még nem versenyeznek, de az edzésmennyiség és az edzésmorál már arra készíti fel őket. Ebben a három-, négy- és ötéves korosztályban már megkezdődik a kiválasztás. Ezt minden évben, májusban tartjuk, ahol legtehetségesebbeket a szertorna versenycsoportjába irányítjuk. Szakosztályunk tornászai nyolctól -tizenötéves korú lányok, akik serdülő, kadet és junior korosztályban versenyeznek. Két felnőtt tornászunk van, Horváth Enikő és Csányi Julianna. Juli Svájcban él, magyar állampolgár, a mi nevelésünk, nem velünk készül, de az MTK Budapest színeiben versenyez.

– Milyen feladatok várnak szakosztályunk tornászaira?

– Legfontosabb célunk a jövő évi EYOF (European Youth Olympic Festival, az európai országok ifjúsági olimpiája – A szerk.), ezt Győrben rendezik, és a 2018-as YOG (Youth Olimpic Games, a ifjúsági olimpiai játékok – A szerk.). Ezek a megmérettetések utánpótlás-versenyzőinknek előszoba a felnőttkorhoz, mert itt már azok a pontozók dolgoznak, akik a felnőtt nemzetközi versenyeken is, ezért előtérbe kerülhetnek tornászaink. Már kék-fehér színekben szeretnénk megmutatni azt a szintet, amit képviselünk. Ennél távolabbra nem tekinthetünk. Ilyen korú tornászoknál egy év hosszú idő, tizenhárom éves lányokról beszélünk, a serdülőkor előtt vannak még, nem lehet tudni, miként változik a testsúlyuk és a magasságuk. Legtehetségesebb junior tornászunk, Schermann Bianka. Tizenhárom éves, két év múlva fog serdülni, jelenleg nem lehet megmondani, milyen jövő előtt áll.

Az MTK Budapest tornaszakosztályának elnökét, Draskóczy Imrét is arról faggattuk, hogyan élte meg ő az átállást.        

– Neked mit jelentett a klubváltás?

– Előző egyesületünkben komoly bizonytalanságban éltük mindennapjainkat, ezért folyamatosan kerestük azt az egyesületet, ami hozzánk a legközelebb áll. Az MTK Budapest elnöke, dr. Deutsch Tamás régi kapcsolatunk, megkerestük őt. Elnök úr nagyon pozitívan állt a kérdéshez, tudott arról a szakmai munkáról, amit képviselünk, és elismerte azt. Zöld utat kaptunk ahhoz, hogy átigazoljunk. Ez az átigazolási időszakon belül, szabályos keretek között megtörtént, most már mi is kék-fehérek vagyunk.

– Lányaink továbbra is a Postás csarnokában gyakorolnak. Mik a távolabbi célok?

– Az átigazolásunk óta az MTK Budapest bérli a Postás SE-től a Róna utcai csarnokot. Szövetségi kapitánya is vagyok a magyar válogatottnak, és azt remélem, hogy a Magyar Torna Szövetség segítségével lehetőség nyílik új tornacsarnok kialakítására, amihez az anyagi források rendelkezésre állnak. Ez komoly  előrelépés lenne. Szeretnénk, ha pár év múlva már ebben a vadonatúj csarnokban dolgozhatnánk.

– Milyen edzői gárda foglalkozik lányinkkal?

– Összesen hat szakemberrel dolgozunk. Három edzőt a Magyar Torna Szövetség, hármat pedig – a tagdíjakból – az MTK Budapest fizet. A szakosztály – a tagdíjak mellett – műhelytámogatásból tartja fenn magát.

– Mennyi munkával jár a mindennapokban, hogy minden jól működjön a szakosztály körül?

– Sok szervezési és ügyintézési feladatot jelent. Vannak válogatottjaink, két csapatunk is indult a szuper csapatbajnokságon, ahol a kék-fehérek szerepeltek a legtöbb versenyzővel. Az ország egyik legnagyobb létszámú szakosztályként működünk, utánpótlásvonalunk pedig a legerősebb.

Minden versenyzőnknek és edzőiknek, sok sikert kívánunk a munkához!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!