Atlétika
Nemes Rita

Még gyakran játék a sport

Publikálva: 2015.11.09 Frissítve: 2015.11.09 Vívás

Kovács István, az MTK Budapest vívója, a Brüll Akadémia 19 éves versenyzője sokáig szeretne kardozni, természetesen egyre jobban.

Mikor kerültél kapcsolatba a vívással?

– Hatévesen, az iskolakezdéssel együtt kezdtem vívni. A foci és a karate jött még szóba akkor, de engem a kard vonzott. És nem bántam meg, nagyon szeretem, hiányozna az életemből, ha nem művelhetném.

Mindenkinek, aki magas szinten sportol, nehéz egyeztetni az iskolai elvárásokat és az edző, a versenyek által támasztott követelményeket. Te miképpen tudod összahangolni az életed különböző területeit?

– Általános iskolában még könnyen ment, aztán a gimnáziumban valóban szükségem volt a tanáraim megértésére. De fordítva is igaz ez. Mivel idén tavasszal érettségiztem és felvételiztem, abban az időszakban a tanulásra kellett koncentrálnom, amit edzőm, Gárdos Gábor megértett. Most már főiskolára járok, így a napi kötöttség más típusú elfoglaltsággá változott.

–  Megmutatkozott az eredményeidben is, hogy 2015 erősen a tanulásról szólt?

– Biztosan ez is benne van abban, hogy ez az év nem sikerült túl jól. Az is akadályozott a jobb teljesítményben, hogy gyakran lettem beteg éppen verseny előtt, pédául a legutóbbi, októberi válogató előtt is két hetet ki kellett hagynom.

Mivel hat rád Gárdos Gábor, amikor rosszabb helyen végzel, mint szeretnétek?

– Azzal erősíti bennem a kitartást, hogy próbálja elérni, jobban higgyek magamban. Igaza van abban is, hogy talán még mindig túlságosan játéknak tekintem a vívást. Igyekszem még komolyabban venni a sport munka jellegét és fejben is teljesen ott lenni minden pillanatban.

Másik edződ Pézsa Tibor, ő miben van a segítségedre?

– Rá mentorként tekintek. Ő nem jár velem a versenyekre, edzésen ad nekem iskolát.

A Brüll Alfréd Akadémia tagja vagy. Mit jelent ez számodra?

– Megnyugtató háttér a felkészüléshez és jó érzés, hogy számítanak rám.

Mire számítasz az év hátralévő részében, mi a célod?

– Idén három verseny vár rám, amelyeken úgy szeretnék szerepelni, hogy kvalifikáljam magam az Eb-re és a vb-re. Jövő hét végén Plovdivban kardozom, majd Künzelsau és Dormagen következik. Jó eredményt várok el magamtól.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!