Atlétika
Jankovics Dániel

Még él az olimpiai remény

Publikálva: 2019.10.16 Frissítve: 2019.10.16 Torna

A mindössze 16 éves Schermann Bianka 44. helyen végzett egyéni összetettben élete első felnőtt világbajnokságán, így még maradt esélye az olimpiai kvalifikációra. Edzőjével, Botyánszky Mariannal beszélgettünk.

A magyar csapat 18. helyen végzett a Stuttgartban rendezett torna világbajnokságon. Előzetesen a legjobb 12 közé jutás – és ezáltal az olimpiai kvalifikáció – volt a cél, ám a felforgatott összeállításban szőnyegre lépő nemzeti csapat lemaradt a döntőről.

A tavalyi világbajnoksághoz képest két és fél ponttal többet szerzett a magyar csapat, csak éppen nagyon erős volt a mezőny – árulta el klubunk szakosztályvezetője, Botyánszky Mariann. – Korláton kezdtünk, nem is rosszul, egész jó helyről várhattuk a folytatást. Gerendán már az első perctől kezdve látszott, nagyon szigorúan pontoznak – igaz, mindenkit. Négyből három gyakorlatban rontottunk, egyedül Bianka abszolválta sikeresen a gyakit, de ő is vétett kisebb-nagyobb hibákat. A pontozás ezzel együtt korrekt volt, mindenki annyi pontot kapott, amennyit érdemelt. Talajon jól versenyzett a csapat, ugrásban viszont három duplacsavar helyett kettő lett végül, ebben is maradt bőven.

Élete első felnőtt világbajnokságán lépett szőnyegre Schermann Bianka, klubunk alig 16 éves kiválósága. A Brüll Alfréd akadémista a 44. helyen végzett egyéni összetettben, és életben tartotta esélyét az olimpiai kvalifikációra. Pillanatnyilag úgy tűnik, a jövő évi Európa-bajnokságon mutatott forma alapján dönti el a szövetségi kapitány, Draskóczy Imre, hogy Kovács Zsófia vagy Schermann Bianka utazhat-e Tokióba.

Bianka eleinte nagyon izgult, de a verseny napján már nyoma sem volt: tette a dolgát, bevonult, gyönyörű szép korlátgyakorlatot csinált, magas kiviteli pontszámot is kapott rá. Gerendán is fennmaradt, de sajnos nagyon látszott, hogy mindenáron erre törekedett, viszont ez a művészi kivitelezés rovására ment. Ennél sokkal jobbat is tud, de gerendán számít legtöbbet a rutin. Talajon nagyon erős az első sora, amit ráadásul előreszaltóval zár. Korábban még nem tudta pontosan kivitelezni, most viszont sikerült neki, és megőrült a közönség, vastapsot kapott. Végre igazán élvezte a gyakorlatot, a közönség bíztatását, majd fél pontot javított a minszki EYOF-on kapott kiviteli pontszámán. A harmadik szer után egy tized pont volt Kovács Zsófi előnye, viszont a mi ugrásunk nehézségi értéke alacsonyabb, így ezzel el is dőlt a sorrend.

Klubunk másik tornásza, Böczögő Dorina is kitett magáért Stuttgartban.

Dorina is nagyon szépen versenyzett – szögezte le Botyánszky Mariann. – Elsősorban talajon vártunk sokat tőle, és szállította is a csapat legmagasabb pontszámát. A négyből három szeren segítette a társait, rendkívül értékes tagja a csapatnak.

A világbajnoksággal még nem ért véget tornászaink szezonja: október utolsó hétvégéjén rendezik a mesterfokú bajnokságot, illetve nem kizárt, hogy Bianka a brnói világkupa-viadalon is elindul, amennyiben a tanulmányaival össze tudja egyeztetni a felkészülést. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!